Plastikk dreper

09.09.2015 - 20:44 Ingen kommentarer

Visste du at med matavfallet til hele Oslos befolkning kan en buss kjøre 350 ganger rundt jorda? Eller at en gammel pølse tar en buss 30 meter?

Plast er verst - verdens største flytende søppeldynge ligger i Stillehavet på størrelse med hele USA.

I verden blir det produsert om lag 300 millioner tonn plastikk hvert år, og i underkant av 5% av dette ble resirkulert(1). I tillegg til at plastproduksjonen i seg selv er en energikrevende prosess, går det med 2 kilo olje til å produsere 1 kg plast. I følge Clear Water Florida(2) kastes det i USA 2,5 millioner plastflasker i timen, og det kastes 500 millioner sugerør hver dag i USA alene. Det tilsvarer 127 fulle skolebusser med sugerør(3).

I følge Oslo Kommune Renovasjonsetaten kaster hver innbygger i Oslo 392 kilo avfall i året. Nærmere 90 av disse er matavfall, og på biogassen fra dette kan en buss kjøre 23,5 kilometer. Matavfallet til hele Oslos befolkning kan ta en buss hele 350 ganger rundt jorda! Tenk på det neste gang du ikke gidder å kildesortere...

Siden plastikk ikke er nedbrytbart, vil plastikk aldri forsvinne. Det vil si at plast som en gang har blitt produsert, fortsatt finnes i en eller annen form i dag. Plastikk vil dog brytes ned i mindre og mindre biter som er fylt med gift. Disse bitene flyter rundt om i havet, og kan være usynlige for både mennesker og dyr.

  

Plastikken og avfallet som ender opp i havet, resulterer til at mange dyr, blant annet fugler og skilpadder mistolker det for mat. Plastikken gjør at de føler seg mette, og kan derfor resultere i at dyrene sulter til døde. I følge organisasjonen Save The North Sea(4) dør rundt 1 million sjøfugler, og hundre tusen pattedyr og skilpadder årlig som følge av plastavfall som de får i seg eller blir skadet av.

Men plastikk er ikke bare skadelig for dyrene, men også for oss mennesker. Tenk deg at en liten fisk får i seg plast fra havet, den blir deretter spist av en akkar, som igjen blir spist av en tunfisk. Og tunfisken blir spist av oss!

  
 

I verden i dag er det i hovedsak tre måter å "kaste plast" på. Først om fremst ender store deler av plast og annet avfall på enorme søppelfyllinger eller deponier. Det er med andre ord en åpen plass hvor avfall deponeres. I følge EPA(United States Environmental Protection Agency) ender 56% av verdens søppel her. Dette var lenge den vanligste måten å kvitte seg med søppel på, men etter krav fra EU om at avfall skal sorteres og gjenvinnes forekommer ikke denne formen for avfallshåndtering lenger så ofte i Europa. I følge Avfallnorge.no(5) ble det i 2009 innført et forbud mot deponering av biologiske nedbrytende avfall. Dette har ført til at det i dag hovedsak kun er uorganisk avfall som deponeres. Det meste av dette er nøringsavfall.

Det andre stedet plastikk og annet avfall ender opp er i havet, og gjennom havstrømmer samles store mengder og kalles "The Great Pacific Garbage Patch". Det finnes fem ulike steder i havet hvor plastikk og avfall ender opp. I følge Forsning.no ligger et av de største flytende søppeldyngene i det nordlige Stillehavet, og er mellom 700 000 - 15 000 000 kvadratkilometer stort. Dette kan sammenlignes med USA som er i underkant av 10 000 000 kvadratkilometer. (6)Vil du få en bedre forklaring på hva som skjer med plastflasker når du kaster det? Se denne filmen:


Den siste og naturligvis den beste måten å kvitte seg med plast på er å resirkulere ved hjelp av kildesortering. Kildesortering er noe av det enkleste du kan gjøre for å forbedre miljøet. Bruk de blå og grønne posene! Posene henter du GRATIS i butikken, og visst du forresten at alt du legger i de grønne posene blir til miljøvennlig drivstoff og gjødsel? En epleskrott kan ta en buss 10 meter og en gammel pølse 30 meter.

  

5 enkle ting som du kan gjøre i hverdagen:

 1. Bruk de grønne og blå posene!
 2. Ta med bag/sekk når du handler. Dropp plastikkposene.
 3. Dropp plastikk-vannflasker. Ha en vannflaske som du bruker om igjen, men husk å vaske den med jevne mellomrom.
 4. Handle mat med minst mulig plastikk og emballasje.
 5. Bruk bokser framfor plastikkposer til å oppbevare mat.

 

Det er flere grunner til hvorfor jeg valgte å skrive dette innlegget. Først og fremst bryr jeg meg om miljøet, mennesker og dyr. Om jeg kan gjøre en forskjell ved å påvirke andre til å gjøre en liten endring i hverdagen, er mitt mål oppnådd. Jeg syntes det er skremmende hvor mye plastikk som blir produsert og ikke blir resirkulert.. Skaden plastikk gjør på dyr er nok det som gjør meg mest vondt. Jeg elsker dyr og klarer ikke se når de har det vondt. Å resirkluere plastikk, og avfall generelt, er en så enkel sak alle kan gjøre noe med - og utgør en stor forskjell! Det er sikkert mange som tenker "at ikke jeg gjør det kan ikke skade", men det gjør det! Dette er et felles prosjekt hvor alle må bidra.

 

Kilder:

 1. #problem">http://projectkaisei.org/about-project-kaisei/#problem
 2. http://www.clearwater-fl.com/gov/depts/solid_waste/docs_pub/facts.asp
 3. http://ecocycle.org/bestrawfree
 4. http://www.savethenorthsea.com
 5. http://ed.ted.com/lessons/what-really-happens-to-the-plastic-you-throw-away-emma-bryce#watch
 6. http://forskning.no/2014/09/vil-finne-svar-pa-havets-storste-soppelhaug

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits