Kosthold

Breakfast ala champs

Hvor deilig er det ikke å starte dagen på denne måten? God frokost + amigos. Vi har hviledag idag, så hadde god tid til å fikse frokost. Vi pleier egentlig til å lage god frokost med masse frukt hver dag på samling, enten om det er grøt eller pannekaker. En i leiligheten lager frokost, så har vi andre tre litt mer tid om morgenen. Den som lager frokost har også ansvaret for at kjøkkenet skal være ryddet og fint ila hele dag + lage middag. Jeg syntes det er en veldig grei og enkel løsning. Da blir det aldri bråk over hvem som skal gjøre hva. Før frokost idag gjorde jeg forresten yoga. Noe jeg for så vidt gjør hver dag, men idag hadde jeg litt vondt i ryggen. Jeg landet litt skjevt på et av hoppene mine i går, så er ganske støl. Jeg gikk til min favoritt yoga kanal på youtube og skrev inn "back pain". Det kom opp flere forslag men jeg gjorde denne. Veldig deilig og rolig som passet meg fint idag. Det er fint å bruke youtube for yoga noen ganger, spesielt om man vil ha litt nye ideer. Jeg føler også at jeg blir mer tilstede. Ofte fordi jeg ikke vet hva som kommer neste, og må derfor konsentrere meg mer. Håper du får en super mandag!! 

 

---  
 

How nice isn't it to start the day like this? Good breakfast + amigos. We have a day of today, so had plenty of time to make breakfast. I feel like we make good breakfast each day. With lots of fruit and goodies, whether it's oatmeal or pancakes. Normally one of the girls make breakfast, so the rest of us have a little bit more time in the morning. Whoever makes breakfast do also have the responsible for cleaning the kitchen and cook dinner. I think it's a easy and great solution. Then we dont need to fight about who should do what in the kitchen. Before breakfast today I did my yoga. Something I do every day, but today I had some pain in my back. I landed a little weird on one of my jumps yesterday, so it's pretty sore. I went to my favorite yoga channel on YouTube and typed "back pain". It gave me several suggestions but I did this one. Very nice and easy which was perfect for me today. I think it's nice to use youtube for yoga sometimes, especially if you want some new ideas. I also feel that I become more present. Often because I don't know what's coming next, and must therefore concentrate more. Hope you're Monday turn out super!! 

Sommer boost med Navitas NaturalsHeihei<3 Hvordan er sommeren din? Jeg har hatt en superfin sommer, og har vært på hytta i Kragerø i tre uker. Jeg har tatt litt pause fra sosiale medier, så det er derfor det ikke har vært så mye aktivitet her i det siste. Jeg har derimot tatt litt bilder, så kommer litt etter hvert. Idag er vel også siste dagen min med "sommerferie". Jeg drar på skisamling til Folgefonna idag, og skal ikke tilbake til Kragerø etter det. Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake på ski! Sist jeg sto var i mai, så vi får se om jeg fortsatt vet hvordan jeg gjør det. I sommer har jeg fylt på med masse godsaker fra Navitas Naturals. De har mye deilig superfood, og jeg elsker å spice opp smoothiene mine med det. Smoothien jeg lagde idag var en såkalt Acai Athlete Smoothie som består av:

 • 1 banan
 • 1 ss navitas acai pulver
 • 1 ss navitas cia frø
 • 1,5 ss navitas hemp pulver
 • 1 ss navitas coconut vann
 • 1 cup vann

​Det finnes mange andre gode oppskrifter her! Ha en fortsatt fin dag:) 

Mettende frokost på 1-2-3

Smoothie! Har fått helt dilla igjen:D Jeg har hatt en periode hvor jeg har hatt havregrøt til frokost, men nå er det smoothie for alle penga! Det går sååå fort å lage, smaker godt og metter. Perfekt når jeg vil fort ut i bakken! Jeg har nesten alltid i grønnkål, blåbær og banan. Men det blir fort også det jeg har i kjøleskapet :) Idag hadde jeg ikke mer blåbær, så smoothien bestod av dette:

 • 1 banan
 • 1 neve grønnkål
 • 8 frosne jordbær
 • 3 dadler
 • 1 ss chia frø
 • 1 ss havregryn
 • 1 ts spirulina 
 • Havremelk - til den tykkelsen man ønsker 

Denne syntes jeg ble veldig god :) Jeg hadde nok foretrukket blåbær også, men gikk helt fint uten. Spirulinaen setter jo en del smak, så hvis du ikke er fan - dropp den. Jeg følte denne mettet bra, og ble et godt måltid som varte lenge<3

Hva defineres som riktig mat egentlig?

Som tidligere fortalt har jeg fått i oppdrag av Nikon å intervjue noen som inspirerer meg. Inspirerer meg til å være kreativ, og å være meg selv. En som inspirerer meg er Julia. Les mer om Julia i mitt forrige innlegg og intro til dette intervjuet her. Denne delen av intervjuet med Julia kommer til å handle om hennes liv som vegan. 

 

Når sluttet du å spise kjøtt og hvorfor? 

Jeg sluttet å spise kjøtt for ca tre år siden. Det var i utganspunktet Jonathan, broren min, som inspirerte meg til å ta valget. Han var vegeterianer og når han kom på besøk til meg og søsteren min, Evelina, ble det naturolig å spiste vi vegetarisk. Når Jonathan dro fortsatte vi å spise vegetarisk. Rett og slett fordi vi syntes det var god mat, og fordi Jonathan er et av våres største forbilder. Jonathan plantet også et lite(kanskje stort) frø ved å si til oss: tenk før dere spiser kjøtt at dere har et rottent lik i kroppen. «Nei det vil jeg faktisk ikke ha!» sier Julia. Jeg var vegeterianer i ett år, og det var da en kompis anbefalte dokumentaren Cowspirazy at jeg ble vegan. Han sa at jeg lover at du blir vegan etter å ha sett den. Og de ble vi, smiler Julia.

Evelina er forresten Julias yngre søster, og drev også med kulekjøring. Nå driver hun med frikjøring og er en av verdens beste frikjørere. Hun kjører Freeride World Tour, og er en skikkelig råtass. Evelina og Julia leier en leilighet sammen i Åre, og har bodd sammen siden de begge begynte på skigymnas i Åre, nesten ti år tilbake. De er bestevenner og soulmates. 

 

Føler du at andre ser på deg på en annen måte etter du har blitt vegan?

Det var et godt spørsmål. Det har jeg faktisk aldri reflektert over. Hvordan andre oppfatter meg. Men når du spør er det vel noen på jobben som spør spørsmål rundt maten vi spiser, og lurer på om vi spiser nok. «Spiser dere riktig mat?» pleier de å spørre. Men hva definerer riktig mat egentlig? De tenker kanskje brød, pasta, kjøtt og fisk. Men mat er en form for energi som vi deler. Wow! Det er ganske rart at man kan spise noe som blir til energi. Det er jo faktisk ren magi!

 

Hva spiser du til frokost?

Jeg spiser som regel alltid frukt eller grønnsaker til frokost og lunch. Det er lett for kroppen og bearbeide, og jeg føler jeg får bra med energi og holder meg fresh. Ofte i form av smoothie. Hvis jeg skal ha en stor frokost, hvis jeg for eksempel skal stå på ski har jeg ofte: banan, dadler, havremelk(som vi lager selv), kakao, shiafrø, peanøttsmør.. og tyttebær på toppen. Hvis jeg skal jobbe lager jeg noe mer simpelt: spiser frukt eller lager fruktsmoothie. Og lager og spiser så mye jeg føler jeg behøver. Jeg spiser alltid til jeg blir mett! Jeg lar kroppen bestemme hvor mye og når jeg skal spise. Jeg spiser når jeg er sulten, og stopper når jeg er mett. Enkelt og greit. Grunnen for at jeg spiser frukt og grønnsaker tidlig på dagen er fordi det ikke er så tungt. Det er en annen metthetsfølelse. For eksempel når man spiser kjøtt, må man jo legge seg på sofaen og smelte maten. Et vegansk kosthold gir en mer letthets- og pigg følelse. 

 

Hva liker du å spise til middag?

Akkurat nå er favoritt middagen søtpotet i ovn, ferske tomate, guacaumaule, hummus(stekte og moste kikerter), og noen ganger lager jeg en egen tomatsaus. Jeg elsker også bønne burritos! 

 

Har du merket noen endringer med tanke på å spise ute?

Jeg har i utganspunktet ikke spist så mye på restaurant, og vennene jeg lager mat og henger med er også veganer. Så jeg har ikke merket så mye til det. Men de gangene jeg har spist på restaurant har jeg følt at de er åpne for å legge til rette. For eksempel mikse sammen ulike forretter. De har jo alltid grønnsaker, og det er jo perfekt! 

 

Hva tenker du om andre som spiser kjøtt? Vil du overbevise dem? 

De får gjøre det de vil, og jeg gjør det jeg vil. Jeg tror det viktigste er at man må høre på seg selv, og gjør det som er riktig for seg. Jeg vil jo selvsagt inspirere andre, og jeg håper at de blir inspirert av meg. Men jeg ønsker bare at de har det bra med seg selv. Og om de vil spise kjøtt syntes jeg det er viktig at de respekter det dyret de spiser. Det er tross alt et vesen som har blitt drept for deres nytelse. Jeg mener at alle hjerter er like mye verdt. Hvorfor er jeg mer verdt en en ku? Vi er tross alt de eneste dyrene i verden som produserer og dreper dyr i de mengdene vi gjør. Jeg syntes det er urettferdig, og helt sjukt. Brutalt. Jeg tror ikke folk vet hvordan kjøttproduksjonen foregår - nettopp fordi de ikke vil vite.

 

Er det noe du savner å spise?

Nei faktisk ikke! Jeg elsker virkelig det jeg spiser, og jeg er så heldig for at jeg får oppleve så god mat. Jeg føler også på en måte at matlagingen min blir simplere og simplere. Noe jeg syntes er helt perfekt. 

 

Jeg føler at det er mange som ikke forstår at «bare grønnsaker og ris» er nok mat. Fordi vi har blitt oppdratt til å tro at et komplett måltid inneholder kjøtt eller fisk. Hva tror du om det?

Det handler jo om hvordan man tilbereder maten. Man spiser jo for eksempel ikke rå kjøttdeig! 

 

Det kan være at jeg tar feil, men jeg har en følelse av at gutter har mer behov for å spise kjøtt enn jenter. Nesten som at gutter tenker at det er matcho å spise kjøtt, og at det er viktig for å bygge muskler. Tror du gutter og jenter ser på et vegansk kosthold på det samme måten?

Jeg tror ikke det er forskjell på jenter og gutter. Jeg kjenner faktisk fler veganer som er gutter. 

 

Som jeg har skrevet i tidligere innlegg tror jeg mange har vanskeligheter med å bearbeide informasjonen rundt kjøttproduksjonen og hva vi faktisk gjør mot tusenvis av dyr. Folk hører, men vill ikke lytte. Man vil ikke vite fordi man ikke vil endre seg. Mer om dete kan du lese her. Man tenker kanskje "hvorfor skal jeg endre meg når ikke han gjør det? Den dagen det blir forbudt å spise kjøtt gjør jeg det, men før det gidder jeg ikke. Kjøtt er godt og jeg trenger ikke hvis ikke naboen min gjør det. Jeg alene gjør jo ingen endringen." Men det er akkurat det du gjør!! Julia tok for eksempel det valget å bli vegan. Og hun har påvirket meg. Jeg kan påvirke andre, og slik går det. Hvis ingen gjør noe, nei da skjer ingen ting. Men man må ta ansvar i egne hender, og være forandringen! Hva tror du om dette Julia?

Jeg tror det handler mye om hva en selv vil står for. Vil du være med å drepe mange tusenvis av liv? Man skal jo ikke bry seg om hva andre gjør. Selvom andre rundt deg spiser kjøtt, betyr det ikke at du må det, om du ikke vil. Det handler om å spørre seg selv hva en selv vil, og ikke bli påvirket av alle andre til å ikke gjøre noe. Det blir som er gruppepress. Jeg vet at dette er et ekstremt eksempel men tenk deg at det er en kvinne som blir voldtatt, blir gravid og føder barnet. Deretter blir barnet tatt i fra mammaen og hun blir koblet til en masking som tar melken hennes. Er dette ok? Er det noe du vil stå for?

 

Tror du det vil skje en endring? Hvis populasjonen fortsetter å øke, er det jo ikke mulig å fortsette produksjonen i den mengden vi gjør idag. Etterspørselen blir rett og slett for stor. Tror du det vil skje en endring, eller tror du det da er for sent?

Det må jo skje en endring! Hvis ikke er det jo vi menneskene som kommer til å dø ut. Jorden kommer alltid til å overleve. Hvis vi vil at menneskeheten skal overleve, må vi ta hensyn til jorden og det gjør vi ikke idag. Vi tenker kun på oss selv. 

 

Et av de vanligste spørsmålene som en vegan blir spurt, er hvor for du i det nok protein? Hva tenker du om dette?

Protein er byggestener for alt, og finnes med andre ord i all mat. Vi har aldri noen gang lidd av proteinmangel, så jeg tror ikke vi kommer til å gjøre det heller. Spis det som gjør at du har det bra, så tror jeg det er nok. Har du det bra og spiser så du er mett, så tror jeg det kommer det holder!

Joyfullvegan sier at hvis du ikke er mett har du ikke spist nok protein. Det er et godt utgangspunkt! Så spis til du blir mett.  

 

En siste ting?

Jeg tror vi er mer kapable til å påvirke virkeligheten enn det vi tror. Tror vi at vi har spist bra, så har vi gjort det. Hva man tror og hva man velger å gjøre har mer makt enn man tror. Men hvordan man skal få kontrollen over egne liv og denne kunnskapen, det er et annet spørsmål? Har du kontroll over ditt eget liv Julia? Ja det har jeg. Eller jeg er på god vei hvertfall. Alt forandres hele tiden, og ingen ting er konstant. Har du noen gang tenkt på at vann er flytende krystaller? Det er jo snøkrystall i flytende form.

.. I neste del av intervjuet med Julia vil fokuset ligge på Yoga og Meditasjon. 

Tør å være deg selv! Tør å være annerledes! Vær kreativ og ikke begrens deg på noen som helst måte. The sky is the limit!<3

Besøk gjerne http://nikoncreativetrail.com/ for å lese mer om deres kampanje. Hvem inspirer deg til å være kreativ? 

#creativetrail #d5500 #Iamdifferent 

Som jeg avslørte for ikke lenge siden, skal jeg snart ha en konkurranse!! Så følg med! Gleder meg såå til å fortelle dere hva dere kan vinne :D

Jeg føler meg såå bra!

Veldig gøy med mange tilbakemeldinger på mitt forrige innlegg «er jeg et jævlig mennesket fordi jeg spiser kjøtt?» Jeg tenkte å fortelle litt mer om hvordan jeg føler meg etter å ha kuttet ned på kjøtt, fisk og melkeprodukter. Forrige innlegget handlet i store deler om mine tanker rundt kunnskapen jeg fikk etter å ha sett dokumentaren Cowspirazy, men nå tenkte jeg å fokusere litt mer på hvordan kostholdet mitt har endret seg og litt tanker og følelser rundt dette. 

For meg var det altså dokumentaren som fikk øyene mine opp til et vegansk kosthold, og siden jeg så den har jeg gjort mye reserch! I tillegg har jeg gradvis begynt å endre kostholdet mitt. Jeg har begynt å spise mer grønnsaker, frukt, korn, bønner, soya- og mandel produkter. Jeg har gått litt bort ifra kjøtt, fisk og melkeprodukter. Jeg spiser fortsatt litt av det, men mye mindre enn før. Jeg føler på en måte ikke det samme behovet, fordi jeg har lært at det finnes andre proteinkilder enn fra dyr. For jeg føler at jeg har spist dyr for å få i meg protein. 

Jeg syntes det har vært vanskelig å gå helt over til et vegansk kosthold, mest fordi det tar tid å endre vaner. I tillegg har jeg jo vært på reise i hele denne perioden, og har dermed ikke alltid vært like lett å planlegge alle måltider. Nettopp fordi vi flytter mye på oss, noen ganger bor på hotell og andre ganger får mat i bakken. Jeg er også en del av et lag, som for øyeblikket kun består av gutter - som alle digger kjøtt og burgere. 

Jeg vet at dette ikke er noen unnskyldning for å ikke spise vegansk, ikke det at jeg prøver å unnskylde meg heller, for det gjør jeg ikke! Jeg prøver bare å finne ut hva som funker for meg. Det er en rolig overgang til kanskje å bli vegeterianer eller vegan. Jeg vet ikke hvor denne reisen vil ende, og jeg vet ikke hvor jeg er på veien. Men jeg vet at jeg bryr meg om miljøet, dyr og ikke minst hvilke næringsstoffer jeg putter i meg. Jeg ønsker å bidra til at verden blir et bedre sted, og kanskje dette er en del av det. 

Tilbake til hvordan jeg føler meg etter å ha kuttet ned på kjøtt, fisk og melkeprodukter. Jeg spiser nok også mindre fet mat generelt tror jeg. Mindre fastfood, og har laget mer mat fra bunnen av. Jeg lager mye mer smoothies! Spesielt grønn-smoothie, som vanligvis inneholder: kål, banan, lime, mango og blåbær. Jeg syntes smoothie er helt genialt. Smoothie gjør det enkelt å få i seg masse grønnsaker og viktige næringstoffer. En annen favoritt, som jeg pleier å ha med i bakken er: peanutbutter-banana-kakao smoothie. Den gir MASSE energi, og gjør at jeg kan trene hardere over lengre tid.

Som sagt har jeg ikke hold på så lenge enda, men jeg må si at jeg føler meg veldig bra!! Jeg har mye energi, kroppen min føles fresh og jeg er glad. Bare det å lage seg grønne smoothies og spise fullkort gjør jo at man føler seg fresh! Alle vet hva sunn mat innebærer, og et vegansk kosthold innebærer rett og slett mer sunn mat. For meg føles det deilig å lage mat med mye grønnsaker og whole-foods som det så fint heter. 

Da jeg begynte å vurdere et vegansk kosthold var det første spørsmålet jeg stilte meg selv og andre; hvor får jeg i meg nok proteiner til å bygge muskler? Etter å ha hørt mye på lydbok(Food for Thought av Colleen Patrick-Goudreau - hun er kjempe flink og svarer på masse av deg jeg lurer på), har jeg fått bekreftet at det ikke er kun kjøtt, fisk og egg som inneholder rikelig med proteiner (kommer tilbake til proteinkilder i et senere innlegg). Jeg har også vært redd for få lavt energinivå, noe jeg ikke absolutt ikke har hatt! Kanskje jeg til og med har opplevd det motsatte. At jeg har MER energi! Jeg syntes fortsatt det er litt vanskelig å si, fordi jeg fortsatt er helt i startfasen og jeg ikke har kuttet ut kjøtt etc helt. Men jeg føler kanskje at jeg ikke har like mye humørsvingninger og den døds-sult-følelsen er litt borte. Nå må det jo nevnes at jeg er ganske flik til å spise regelmessig, så gir jo ikke kroppen mulighet til å få det slik jeg gjorde før, da det kunne gå flere timer uten mat.  

Uansett, jeg lærer fortsatt masse og er helt i starfasen. Startfasen av hva egentlig? Jeg vet ikke! Men til nå er det en forandring jeg liker. Jeg syntes det er vanskelig å forklare hvorfor, men jeg føler meg rett og slett bra. Jeg har lyst til å finne ut mer av hvordan kroppen min reagerer på et plantebasert kosthold, og kanskje etterhvert helt kjøtt-fritt. Jeg vet ikke. Men jeg føler hvertfall at jeg får i meg nok mat og jeg har energi! 

Jeg har også kjøpt meg en kokebok som jeg ELSKER! Har ikke fått prøvd ut så mange oppskrifter enda, men bare forsiden og starten på boken gjør at jeg blir glad og vil lage masse masse mat! 

Hva mener du om et vegansk kosthold? Kom gjerne med tilbakemeldinger eller tips! Jeg vil høre hva du har å si om dette emnet!!  

Breakfast @årebageri

God morgen! Nå har jeg akkurat spist frokost. Vi er så heldige å få spise hos Greger´s Åre Bageri. Som jeg nevnte i forrige innlegget, er alle i Åre så utrolig hyggelige!! Jeg blir litt rørt over hvor gavmilde alle er. Nå skal jeg pakke sekken og komme meg i bakken! Solen er oppe, og jeg gleder meg til å kjøre :) Ha en super dag<3

Er jeg et jævlig menneske fordi jeg spiser kjøtt?

I det siste har jeg fått inntrykk av at flere og flere har blitt vegetarianer eller vegan. Kuttet ut kjøtt, fisk og egg. Jeg er en person som alltid har spist masse av dette! Jeg kommer fra en familie som har et helt normalt og variert kosthold. De ernæringsfysiologene jeg har pratet med, bland annet fra Olympiatoppen, har jeg fått inntrykk av støtter et variert kosthold. 

Men er dette egentlig det beste? Beste for hvem egentlig? For meg eller for miljøet?

Etter å ha sett dokumentaren Cowspirazy er jeg i tvil. Jeg er en person som i utgangspunktet ikke blir raskt overbevist. Jeg møter som regel ny informasjon med skepsis, og pleier alltid å lese meg opp på statistikk og studier. 

Da jeg så Cowspirazy ble jeg overrasket over hvor skadelig det faktisk er for verden å produsere fisk, kjøtt og egg. Hvor mye energi vi bruker på å fôre opp dyr for så å slakte de. 

Dokumentaren fikk meg til å innse at vi ikke kan fortsette slik vi gjør i dag. Hovedproblemet er at det er mer ressurskrevende å produsere kjøtt enn hva vi faktisk får ut av det. Med andre ord behøver dyrene mer fôr enn vi får kjøtt. For eksempel tar det ti kilo dyrefôr å framstille et kilo oksekjøtt. For å få dette til å gå rundt river vi ned regnskogen og annet land til å bruke som beiteområdet eller produksjon av dyrefôr. Cowspirazy fremhever at det er fysisk umulig å fortsette produksjonen i den mengden vi gjør i dag. Vi har rett og slett ikke nok land. 

Så da kommer spørsmålet: hva kan jeg gjøre? Hva kan hver enkelt av oss gjøre? Noe jeg har lært i psykologien og i livet generelt, er at det ikke er enkelt å endre vaner, holdninger og verdier. Vi mennesker liker ikke endringer, og vi liker å gjøre som vi alltid har gjort. Rett og slett fordi det er krevende med forandring. Hjernen fungerer slik at den foretrekker bekreftelser framfor avkreftelser. Vi ønsker bekreftelser på at det vi gjør er riktig og bra. Dette kalles bekreftelsesfella og gjør at man kan oppsøker informasjon som bekrefter den kunnskapen man har fra før av.

Det kan også forklares slik at når man møter kunnskap som ikke går overens med ens egne holdninger - kommer man i ubalanse. Da vil hjernen automatisk prøve på en enklest mulig måte å komme tilbake i balanse igjen. For å gjøre det må man enten avkrefte/fortrenge den informasjonen man nettopp har fått, eller endre holdningene sine slik at de overensstemmer med kunnskapen - eller da den nye informasjonen. Dette er noe man helt selv kan velge, men som oftest skjer ubevisst. 

Når det er sagt, hva skal jeg gjøre med den kunnskapen jeg nettopp har fått? Skal jeg endre holdninger, verdier og vanene mine? 

Jeg vet ikke! Jeg syntes det er utrolig vanskelig.. Jeg har tenkt mye på det Cowspirazy har lært meg, og det jeg har lest meg opp i etterkant. Det er tydelig at kjøttproduksjonen og nedhuggingen av regnskogen er et problem. Og det er noe jeg vil gjøre noe med! Noe som jeg føler er vesentlig å trekke frem, og som er et viktig element for meg som idrettsutøver er å få i seg den maten som gjør at jeg presterer best mulig. Det har jeg alltid trodd er en kombinasjon av kjøtt, grønnsaker, frukt og korn. Forskere fra dokumentaren fremhever at man kan få i seg alt man trenger på et vegansk kosthold. Men også for idrettsutøvere? Siden jeg, som sagt, alltid har lært at et variert kosthold er det beste, klarer jeg ikke endre meg på 1-2-3. Jeg begynte faktisk å skrive dette innlegget for snart 1 mnd siden, og jeg har gjort mye research siden det. Jeg har hørt på mange podcaster, lest studier og artikler. Jeg har allerede begynt å spise mindre kjøtt, fisk og egg. Jeg spiser det fortsatt, bare mye mindre. Spesielt mørkt kjøtt spiser jeg mye mindre av. (Jeg kommer tilbake til hvordan kroppen min føles i et senere innlegg.)

Jeg kunne skrevet i flere dager om dette emne, men en siste ting jeg vil trekke frem er årsaken til at problemer rundt kjøttproduksjonen ikke er mer fremhevet. At ikke fler vet hvor skadelig kjøttproduksjon faktisk er for verden. Som dokumentaren Cowspirazy fremhever er det fordi samfunnet ikke ønsker å gi oss denne kunnskapen. Det holdes skjult. Alle har jo hørt om forurensingen som kommer fra utslipp gjennom produksjon av olje og gass, både som energi og transport. Dette er fordi det er noe som samfunnet anser som å ikke være altfor vanskelig for oss å ta stilling til. Vi kan gjøre små endringer i hverdagen som gjør at vi føler oss mye bedre. For eksempel anbefaler samfunnet at vi tar kollektiv transport framfor å kjøre bil. EL-bilen gjør det jo også slik at vi plutselig har mye bedre samvittighet med en gang.

MEN at kjøttproduksjonen forurenser og tar mer energi enn olje og gass visste jeg ikke! Når det er sagt, syntes jeg problemet rundt regnskogen er litt defust. Jeg føler egentlig at regnskogen allerede får en del oppmerksomhet, men slik jeg forstod det sammenkobler Cowspirazy nedhuggingen av regnskogen og kjøttproduksjonen - og til sammen er de det værste for klimaet og verden. 

Uansett - et viktig tema jeg tror fler burde lære mer om! Jeg anbefaler å se filmen Cowspirazy(finnes på Netflix), bare for å lære litt mer om klimaendringer og kostnader vi mennesker er en del av. Det gir også et godt innblikk i hvordan samfunnet fungerer - de lærer oss det de vil vi skal ha kunnskap om. 

Hva syntes du om dette temaet? Visste du at kjøttproduksjonen var  skadelig for miljøet? Om du har noe kunnskap om toppidrett og vegansk kosthold, eller vet noen som har det, setter jeg veldig pris på tilbakemeldinger!! Jeg vil vite meeer! 


Bildet er hentet fra Cowspirazy sine sider. 

Green OmeletteHei<3 Denne mandagen tenkte jeg å prøve noe nytt. Jeg pleier jo alltid å spise grøt eller proteinpannekaker til frokost, men tenkte det skulle være gøy med noe annet. Idag har jeg forresten fri fra ski, så bestemte meg å ha en "lazy morning". Jeg sov så lenge jeg klarte og praktiserte yoga i ca 30 min. Idag prøvde jeg også ut ett nytt youtube program som jeg syntes var bra. Det er litt mer balanse øvelser enn hva jeg pleier, så det var gøy. Også var det tid til frokost, og vet egentlig ikke helt hvorfor jeg kom på akkurat dette, men var keen på noe grønt! Så lagde en grønn omelett. Slik gjorde jeg det:

Ingredienser

 • 4 egg
 • to never spinat
 • en paprika 
 • 1-2 dl melk
 • Litt salt og pepper

Framgangsmåte

 1. Blandet melk, spinat og oppkuttet paprika i en bolle og knuste det med stavmikser
 2. La eggene oppi og vispet sammen
 3. Smurte stekepannen med smør
 4. La oppi røren, og lot den steke ganske lenge på middels varme
 5. Snudde den ved hjelp av en fjøl, og stekte litt til på andre siden

Jeg tror nok at det hadde vært lettere å lagt den i en ilfast form i ovnen. Men det kom jeg ikke på før jeg var halvveis. Uansett, det var veldig godt:) Smakte jo endel spinat, men det syntes jeg er godt. Jeg tok bare det jeg hadde i kjøleskapet, men kan nok helt sikkert legge til mye mer. Har du laget noe lignende? Hvilke ingredienser brukte du da?:)

Når er jeg syk og hvordan holder jeg meg frisk?

Forrige dagen fikk vi besøk av vår svenske lege. Han fortale oss litt om hvordan å holde seg frisk, når er jeg syk, og når er det greit å trene igjen etter sykdom. Først og fremst er det farlig å trene når man har en infeksjon i kroppen. Det kan være farlig for hjerte, selve infeksjonen kan bli lengre og værre, og det kan utvikle seg til kronisk sykdom. Her er noen enkle holdepunkter som hvertfall jeg syntes er veldig nyttig. 

 Hvordan minske risken for å bli syk?

 • Unngå syke mennesker
 • Vask hendene ofte
 • Etter hard trening er man spesielt utsatt for å bli syk. 2-3 timer etterpå. Husk å bytt til tørre og varme klær og dusj! 
 • Vask treningsklær - lukter de? Da betyr det at det finnes baktrerier
 • Unngå overtrening

 Når er jeg syk?

 • Feber økning, ca 0,5-1,0 ca 38grader
 • Allmenn sjukdom, vondt i hode, kroppen værker, føler seg redusert og sliten
 • Pulsøkning med ca 10slag - hvilepuls som tas om morgenen. Veldig enkelt og grei metode som jeg selv bruker ofte

 Når kan jeg komme tilbake fra sykdom?

 • Feberfri + 1 dag
 • Viktig å føle seg pigg
 • Husk å start å trene rolig! 

 Hvordan sterke immunforsvaret?

 • Fysisk aktivitet!!
 • Spis frukt og grønnsaker
 • Jern-rik kosthold
 • SØVN!! 

 Hvorfor søvn er viktig....

 • Sover du mindre enn 7 timer, øker risken 3x for å bli syk
 • Dårlig søvnkvalitet over tid, øker risken 5x for å bli syk og man er utsatt for å bli utbrendt
 • Søvn er viktig for hjernen
  • Hjernen bearbeider og lagrer informasjon
  • Hviler og restutierer seg
  • Fyller på energi
  • Reparerer celler
  • = blir smartere ;)
 • Søvn er viktig for muskler
  • Reparerer og restutierer
  • Koordinasjon bearbeides og lagres

 

Orange, lime & ginger

Som dere vet elsker jeg å lage fersk juice! Det er så deilig og forfriskende, og en enkel måte å få i seg rikt med vitaminer og mineraler. Jeg pleier egentlig bare å slenge sammen det jeg har hjemme av frukt og grønnsaker. Det er mye som passer sammen, og ikke mye som skal til før den blir god. Noe jeg merker går igjen er ingefær og lime. Jeg føler det gir juicen er litt sterk og forfriskende smak. Nå som det er høst og begynner å bli kaldt, er det viktig å holde seg frisk. Da er ingefær en god ingrediens som kan være med å forebygge forskjølelse, men også gjøre deg raskere frisk. Det er flere som mener at ingefær og honning funker vel så bra som andre legemidler for forskjølelse. Jeg elsker hvertfall den kombinasjonen, og lager meg ofte te av fersk ingefær og honning. 

 • 1 Appelsin
 • 1/2 lime
 • Ingefær 
Sunn og mektig grønnsakssuppe

Etter broren min lagde denne grønnsaksuppen har jeg fått helt dilla! Den er veldig enkel å lage, og smaker veldig godt. Man kan vel strengt tatt ha oppi hva man måtte ønske. Jeg pleier å ta untganspunkt i denne oppskriften, også tilføyer jeg mer om jeg ønsker det. Når jeg først lager grønnsaksuppe pleier jeg å lage en stor porsjon. Jeg fryser ned store deler, for den holder seg ikke helt ferski kjøleskapet over lengre tid. 

Jeg elsker grønnsaksuppe nettopp fordi det er en utrolig enkel måte å få i seg rikt med grønnsaker på. Årsaken til at jeg har oppi søtpotet, er for å få en karbohydrat kilde i tillegg til alle grønnsakene. Da blir suppen mer mettende, og kan derfor spises som en egen rett. Den kan også serveres som en forrett. 

Ingredienser ca 4 porsjoner

 • 1 brokoli
 • 3x gulrøtter 
 • 5x charlottløk
 • 1x løk
 • 3x hvitløksfedd
 • 1x søtpotet
 • 3x selleristang 

Fremgrangsmåte

 1. Kutt opp all løk. Fres det i kjelen med olje til løken er gyllen
 2. Kutt opp alle grønnsakene. Legg det oppi gryten
 3. Fyll opp med vann slik at det dekker grønnsakene + putt oppi buljong 
 4. La det småkoke i ca 30-40 minutter - grønnsakene skal være myke 
 5. Bruk en stavmikser til å knuse grønnsakene

Proteinpannekaker - oppskriftProteinpannekaken er en klassiker! Den sunn, enkel å lage, og metter godt utover dagen. Jeg pleier å lage den dagen før, og sette den i kjøleskapet slik at grynet sveller. Da blir den mer grøtete og lettere å steke. I proteinpannekaker kan man mer eller mindre ha i hva man vil. Men her kommer en oppskrift man kan ta utganspunkt i. 

Ingredienser (en pannekake, jeg spiser én)

 • 1 egg
 • 1 ss cottage cheese
 • 2 ss havregryn
 • Melk (tilføyes til ønsket tykkelse)

Tilføyes

 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ss linfrø
 • 1/2 ss solsikkefrø
 • 1/2 ss sia frø - rik på næring og gir metthetsfølelse 

Fremgangsmåte 

 1. Bland alt sammen. Sett i kjøleskapet og la det svelle. Gjerne dagen før. Hvis du ikke lar de svelle en god stund, kan det være vanskelig å steke. Jeg liker denne metoden best! 
  eller
 2. Bland alt sammen. Bruk stavmikser for å knuse havregryn og cottagecheese. Da ligner den mer på en vanlig pannenkake i konsistensen. Kan stekes med en gang. 

Topping 

 • Hva du vil :D
 • Jeg pleier å ha:
 • mango
 • blåbær
 • eple
 • banan
 • jordbærDet er dette(+kanel) jeg hadde i min denne gangen. Jeg pleier egentlig ikke ha så mye ekstra frø, men var gøy å prøve noe nytt. Og det ble veldig godt:) Jeg pleier som sagt alltid å lage røren dagen før, da en større mengde slik at jeg har den flere dager. 

Håper det smaker! 

Mango BlueberryGod morgen!! Idag lagde jeg proteinpannekaker til frokost! Namnam. Kan legge ut ingredienser og fremgangsmåte senere:) 

I dette øyeblikk er jeg på trening og sykler som oppvarming. Etterpå skal jeg trene koordinasjon og litt ben. Har fått beskjed av fysio at jeg skal holde meg unna øvelser som knebøy og frivending. Men kan gjøre øvelser som går på bakside lår. 

Etter trening har jeg fire timer forelesning på UiO. Blir gøy!! 

Ha det fint så lenge:))

Juice - Apple Carrot GingerHeii og god søndags morgen!! 

FOR EN FIN DAG! Da jeg våknet ble jeg såå glad av å se at det var blå himmel. Rart hvor mye været kan gjøre med humøret. I morres praktiserte jeg yoga, og nå har jeg akkurat spist en deilig frokost. Spiste proteinpannekaker, og lagde juice. Elsker å lage juice. Etter vi kjøpte juice maskin, har jeg laget det nesten hver eneste dag! Det er så ferskt og godt! Idag inneholdt juicen eple, gulrot og ingefær. Veldig enkelt, og veldig godt. 

Jeg drakk den av min favoritt Simply Straw mugge! Den finnes her

Ahh merker det kommer til å bli en god søndag! Jeg må først pakke ut og ordne litt, deretter skal jeg møte Tiril:D Gleder meg skikkelig til å se henne igjen, har blitt en stund siden sist nå. Hun har vært i Australia og NZ og stått på ski i en mnd. Planen er at vi skal gå tur i marka, også skal jeg på familie middag til mamma. 

<3

Åre Bageri

Goood morgen! 

Gårsdagens reise gikk smertefritt. Jeg er en person som ikke liker å vente, men kommer aldri(neste aldri hvertfall) for sent. Jeg var på Gardemoen 40 minutter før flyet skulle gå, og fikk akkurat sjekket inn bagasjen før de stengte. Perfekt timing! Jeg gikk rett gjennom sikkerhetskontrollen og når jeg kom til gaten var det boarding. Flyturen gikk kjempe raskt. Jeg følte jeg så vidt rakk å åpne pcen og bøkene mine før jeg måtte lukke de igjen. Da vi landet i Trondheim, sto trener Lasse og ventet på oss, og vi ble kjørt til Åre. 

Spiste akkurat en fantastisk god frokost på Åre Bageri . Jeg spiste en bolle med korn, cottage cheese, yoghurt og rosiner. Litt frukt, samt noe ost som "dessert" namnam:D 

Nå drar vi snart til vannhoppet som er 20min unna Åre. Der skal vi trene litt og regner med at fokuset mitt blir på backflips.. 

hits