februar 2016

One mistake and you're out!

Idag var en sånn dag! Jeg har hatt veldig mye bra trening her i Japan, og er veldig fornøyd med kjøringen min. Da er det ekstra kjipt å si at det ikke gikk bra i dagens verdenscup konkurranse. Jeg fikk rett og slett for lite fart inn på andre hoppet, som gjorde at jeg ikke kom helt rundt på frontflipen. Så jeg landet bakpå, og måtte ta hendene i bakken for å støtte meg og komme opp igjen. Det gjorde at det jeg fikk mye trekk på både hopp og teknikk, og ble derfor ikke noe finale på meg idag. Det er alltid kjipt når det ikke går bra. Spesielt når jeg hadde en god følelse på start, med mye bra trening i ryggen. 

I kulekjøring har du nemlig kun en sjanse for å kvalifisere deg til finalen. Du kjører et løp på mellom 20-30 sekunder, og en liten feil kan gjøre at finaleplassen ryker. Noe som kan være veldig frustrerende! Som idag. Når jeg kom ned ville jeg bare opp igjen og gjøre det på nytt. Vise at jeg kan bedre. Men da er løpet kjørt, og du må vente til neste konkurranse. Noen ganger kan det være flere uker til neste gang. Men denne gangen trenger jeg bare vente til imorgen. Imorgen er det ny verdenscup med parallel. Det vil si at man kjører to og to mot hverandre, og den som vinner kjører videre til neste heat - åttendelsfinale - kvartfinale etc. Parallel er noe jeg syntes er veldig morsomt! Det er rett og slett noe helt spesielt å kjøre med en rett ved siden av deg. Man blir som regel litt mer stressa, og de fleste kjører raskere med mer feil. Det er ikke like nøye hvor perfekt teknikken er, så lenge du holder det mer eller mindre samlet og kjører fort. 

Her kan du se en film fra verdenscupen i Deer Valley for tre uker siden som viser hvor galt det kan gå i paralell!! Kan garantere mye krasjer! HER! 

Bilder Moguls World og FIS Freestyle. 

Jeg har mer energi og sover mindre


Er det bare jeg som trenger 10 timers søvn om natten? Jeg har alltid sovet mye, og når jeg er trøtt skal jeg love deg at jeg ikke er et mennesket du vil ha rundt deg. Jeg blir gretten og irritabel. Det er det samme som når jeg er sulten, da er jeg i dårlig humør og ikke morsom å være med. 

I tillegg til mine 10 golden hours, har jeg alltid vært veldig trøtt midt på dagen og helt avhengig av en powernap. Alt fra 15-60 minutter. Det var faktisk idag hvor jeg erkjente at jeg ikke har sovet midt på dagen på veldig lenge! Hvorfor? Jeg begynte å tenke på hva jeg har gjort annerledes den siste tiden, og hvorfor jeg ikke er like trøtt og trenger å sove på dagen.

Først og fremst tror jeg det er fordi jeg ikke bruker like mye energi når jeg er på ski. For det er spesielt etter en dag i bakken hvor jeg blir ekstra trøtt! Jeg trener like hardt og lenge som alltid, men jeg tror jeg bruker mindre hjernekapasitet. Det høres ganske rart ut, men jeg tror at ting går mye lettere når jeg er på ski. Jeg er i godt humør og kjører rett og slett bedre. Jeg blir ikke like frustrert og sint som jeg gjorde før. Jeg tror jeg hadde det tøffere i bakken fordi jeg enkelt og greit kjørte dårligere. Jeg hadde flere arbeidsoppgaver. Arbeidsoppgaver som jeg jobbet hardt med og ble frustrert over når jeg ikke klarte å gjennomføre. Nå har jeg fortsatt mange arbeidsoppgaver, men jeg klarer de mye oftere. Det gir selvtillit og jeg føler at jeg har kontroll. Med andre ord går det lettere å trene fordi jeg ikke føler at jeg sliter. Før var det spesielt backflipen min som var dårlig, og jeg hadde problemer med å gjøre den bra. Det skal jeg love deg var tungt mentalt. 

Samtidig er det viktig å trekke frem at man hele tiden utvikler seg, og man lager seg nye mål. For meg kan det aldri bli bra nok, og jeg strekker meg hele tiden. Jeg setter meg mål - når de - setter meg nye mål. Når jeg ser tilbake hadde jeg mål og arbeidsoppgaver som jeg nå klarer, og ikke en gang tenker på. De har blitt automatisert og jeg trenger ikke lengre å bruke kapasitet på å gjennomføre oppgaven. Det er da man setter seg nye mål for å utvikle seg enda mer. 

I tillegg spiser jeg nok mye sunnere mat som gir mer langvarig energi. Jeg spiser mer frukt og grønt, og mindre kjøtt og fet mat. Jeg spiser oftere, ca hver 3-4 time. Helst ikke mer en 3,5 time mellom hvert måltid. 

En annen ting jeg også tror har hjulpet meg til å ikke bli så trøtt er yoga. Før fikk jeg syre i lårene etter hver tur jeg kjørte. Det var tungt i kroppen, og nesten hver dag følte jeg at det var kroppen som sa stopp. Det var med andre ord en sliten kropp som avgjorde når treningsøkten skulle være ferdig. Jeg har en følelse av at jeg ikke lenger får syre på den samme måten i bakken, og at jeg er mindre sliten. Det kan være jeg tar feil, men jeg har fått inntrykk av at jeg er en av de på laget som har mest energi og blir minst sliten på ski. Det er flere ganger hvor jeg har opplevd at de andre er veldig slitne, men selv føler jeg meg ganske pigg. Jeg tror det også har noe med at jeg er flinkt til å få i meg energi og mat under trening. Jeg har prøvd å si til guttene at de må få i seg noe form for energi når vi er på ski, og jeg lagde faktisk smoothie til Vinjar da vi bodde sammen i USA. Han sa han merket stor forskjell på energinivået. Jeg tror hvertfall det er helt avgjørende, og veldig viktig for å holde fokuset og energinivået oppe. 

Kanskje summen av disse elementene gjør at jeg blir mindre sliten og har høyere energinivå? Jeg trenger hvertfall ikke å sove på dagen lenger, og jeg føler at jeg har bedre fokus og konsentrasjon på trening. Hva tror du? Har du gjort noen endringer i hverdagen din som du føler gir deg mer energi?

Bilde er tatt av Stig Gjernes for Shape Up Norge, utgave februar. 

Small bumps in JapanHei på deg og god morgen! Her i Japan er det hvertfall morgen, og jeg har akkurat pakket sekken og skal ut i bakken. I går var første offisielle treningsdag, og vi ble bedt om å kjøre opp bakken selv. Haha! Med andre ord, kulene var så små at alle utøverne måtte hjelpe til å gjøre de større. Det er ikke ofte skjer, men gikk helt fint. Alle kjørte to runder, et på hver side også var det klart. Da hadde kulene blitt litt større, og det var klart til trening. Treningen gikk faktisk veldig bra. Bakken er ganske anderlederes, og litt rar. Den er flat, spesielt på slutten. Men jeg syntes det var gøy, og jeg fant raskt posisjonen. I fjor hadde jeg en skikkelig dårlig opplevelse. Jeg husker jeg hadde problemer hver eneste dag med å kjøre bakken, og kjørte ut i konkurransen. Haha, ikke det beste akkurat. Men nå er det mye bedre. I dag tidlig praktiserte jeg yoga i 30 min, deretter spiste jeg frokost. Vi bor på hotell, så får frokost her. Det er mye rar mat skal jeg si deg.. Mye fisk og rart som jeg ikke tør å prøve. Men så har de også masse frukt og yoghurt. Det er vel det eneste jeg spiser av frokostmaten. Jeg har jo tatt med smoothie maskinen min, så til lunch lager jeg cacao-banana-peanutbutter smoothie! Nam! Håper du får en flott dag :) 

Powder in JapanFOR en morsom første dag i Tazawako. Det begynte å snø i går kveld, så vi bestemte oss for å dra i bakken tidlig idag. Og det gjorde vi rett i! Det var såå gøy å kjøre litt pudder igjen. Vi var for opptatte med å kjøre, så fikk desverre ikke tatt så mange bilder.. Men vi kjørte uoppkjørte på uoppkjørte runs, og snøen var SÅ lett! Vi kjørte en del runs i skisenteret, hvor skogen var perfekt tett. Jeg følte jeg hadde god kontroll og kunne ta fine svinger. Deretter bestemte vi oss for å kjøre ut av resorten. Det var vell en bekk vi kjørte i, og det var ingen som hadde kjørt der før oss! Jeg tror vi brukte ca 1 time ned, og vi endte til slutt utenfor skisenteret slik at vi måtte gå litt tilbake. Men det var sååå gøy:D Masse pillows og fine drops. Det var nok litt for tight skog for min del, og siden vi ikke hadde kjørt der før visste vi ikke hva som kom. Det gjorde at vi måtte stoppe litt mer, og sjekke landingen før vi hoppet. Men det var likevel suuupergøy og en god start på uken. 

Favorite morning view!God morgen! Nå har jeg ankommet Japan, og bor på et flyplass hotell til imorgen. Imorgen tar vi et tog til fjellet - Tazawako, også er første treningsdag onsdag! Blir sååå spennende! Gleder meg veldig :) Men må si jeg savner soloppgangen i Åre... For en fantastisk måte å våkne på. Dra opp gardinene og se det der! Det ga en god start på morgenen skal jeg si deg. 

On my way to Japan

  

   

   

God søndag! Nå sitter jeg på flyplassen i København og har allerede reist siden kl 05.00 i morres og tatt to fly. Åre-Stocholm-København. Nå er klokken litt over 12. Jeg har holdt meg våken siden 5, og har planer om å fortsette slik. Flyet til Tokyo går i 16 tiden, så har 4 timer her... Når jeg setter meg på flyet er det allerede natt i Japan, så jeg tenkte å prøve å sove på flyet så fort som mulig. I Japan skal jeg altså kjøre verdenscup, og det er to konkurranser. Dette blir femte året mitt i Japan, og jeg har vært der vi skal en gang før. Er alltid gøy så i Japan:D Det er ganske annerledes både i kultur og natur. Kulekjøring er også ganske stort der, så morro med stort publikum! Håper det har snødd litt, for jeg har nemlig med pudderski. Nå sitter jeg å skriver over notatene fra intervjuet jeg hadde i går med en stor inspirasjonskilde for meg. Kommer mer om det snart!! Håper du har det fantastisk<3 

Åre is spoiling us

Heihei og god dag<3 Nå har jeg akkurat kommet tilbake fra bakken, og drikker en smoothie(blåbær, kål, lime, banan). Jeg spiste også litt rester fra gårsdagen, som var pizza. Har du noen gang byttet ut tomatsausen med rødbetsaus?? Det var SÅ GODT! Utrolig gøy med litt forandring. Oppå var det chevre, mozerella, fersk spinat og et frø jeg ikke husker navnet på hehe. Veldig godt hvertfall, og anbefales på det sterkeste. Denne pizzaen spiste jeg på Weréns, som er den beste restauranten i Åre! Tusen takk for fantastisk mat!! Ellers har det vært veldig bra i bakken de siste dagene. Bakken har vært ganske utfordrende, men likevel bra. Jeg har en god følelse, og er fornøyd med kjøringen min denne uken. Tror jeg hadde godt av en ukes opphold med sol og varme i Florida :) Ikveld skal jeg på middag med Julia, min gamle team mate som jeg er såå glad i og savner å ha med meg på tur. Jeg har faktisk fått i oppdrag av Nikon og be noen som inspirerer meg ut på middag og skrive litt om det, så det kommer et innlegg senere fra middag. Gleder meg veldig :D Hva har du gjort i dag? Hva er det som inspirerer deg?

Jeg føler meg såå bra!

Veldig gøy med mange tilbakemeldinger på mitt forrige innlegg «er jeg et jævlig mennesket fordi jeg spiser kjøtt?» Jeg tenkte å fortelle litt mer om hvordan jeg føler meg etter å ha kuttet ned på kjøtt, fisk og melkeprodukter. Forrige innlegget handlet i store deler om mine tanker rundt kunnskapen jeg fikk etter å ha sett dokumentaren Cowspirazy, men nå tenkte jeg å fokusere litt mer på hvordan kostholdet mitt har endret seg og litt tanker og følelser rundt dette. 

For meg var det altså dokumentaren som fikk øyene mine opp til et vegansk kosthold, og siden jeg så den har jeg gjort mye reserch! I tillegg har jeg gradvis begynt å endre kostholdet mitt. Jeg har begynt å spise mer grønnsaker, frukt, korn, bønner, soya- og mandel produkter. Jeg har gått litt bort ifra kjøtt, fisk og melkeprodukter. Jeg spiser fortsatt litt av det, men mye mindre enn før. Jeg føler på en måte ikke det samme behovet, fordi jeg har lært at det finnes andre proteinkilder enn fra dyr. For jeg føler at jeg har spist dyr for å få i meg protein. 

Jeg syntes det har vært vanskelig å gå helt over til et vegansk kosthold, mest fordi det tar tid å endre vaner. I tillegg har jeg jo vært på reise i hele denne perioden, og har dermed ikke alltid vært like lett å planlegge alle måltider. Nettopp fordi vi flytter mye på oss, noen ganger bor på hotell og andre ganger får mat i bakken. Jeg er også en del av et lag, som for øyeblikket kun består av gutter - som alle digger kjøtt og burgere. 

Jeg vet at dette ikke er noen unnskyldning for å ikke spise vegansk, ikke det at jeg prøver å unnskylde meg heller, for det gjør jeg ikke! Jeg prøver bare å finne ut hva som funker for meg. Det er en rolig overgang til kanskje å bli vegeterianer eller vegan. Jeg vet ikke hvor denne reisen vil ende, og jeg vet ikke hvor jeg er på veien. Men jeg vet at jeg bryr meg om miljøet, dyr og ikke minst hvilke næringsstoffer jeg putter i meg. Jeg ønsker å bidra til at verden blir et bedre sted, og kanskje dette er en del av det. 

Tilbake til hvordan jeg føler meg etter å ha kuttet ned på kjøtt, fisk og melkeprodukter. Jeg spiser nok også mindre fet mat generelt tror jeg. Mindre fastfood, og har laget mer mat fra bunnen av. Jeg lager mye mer smoothies! Spesielt grønn-smoothie, som vanligvis inneholder: kål, banan, lime, mango og blåbær. Jeg syntes smoothie er helt genialt. Smoothie gjør det enkelt å få i seg masse grønnsaker og viktige næringstoffer. En annen favoritt, som jeg pleier å ha med i bakken er: peanutbutter-banana-kakao smoothie. Den gir MASSE energi, og gjør at jeg kan trene hardere over lengre tid.

Som sagt har jeg ikke hold på så lenge enda, men jeg må si at jeg føler meg veldig bra!! Jeg har mye energi, kroppen min føles fresh og jeg er glad. Bare det å lage seg grønne smoothies og spise fullkort gjør jo at man føler seg fresh! Alle vet hva sunn mat innebærer, og et vegansk kosthold innebærer rett og slett mer sunn mat. For meg føles det deilig å lage mat med mye grønnsaker og whole-foods som det så fint heter. 

Da jeg begynte å vurdere et vegansk kosthold var det første spørsmålet jeg stilte meg selv og andre; hvor får jeg i meg nok proteiner til å bygge muskler? Etter å ha hørt mye på lydbok(Food for Thought av Colleen Patrick-Goudreau - hun er kjempe flink og svarer på masse av deg jeg lurer på), har jeg fått bekreftet at det ikke er kun kjøtt, fisk og egg som inneholder rikelig med proteiner (kommer tilbake til proteinkilder i et senere innlegg). Jeg har også vært redd for få lavt energinivå, noe jeg ikke absolutt ikke har hatt! Kanskje jeg til og med har opplevd det motsatte. At jeg har MER energi! Jeg syntes fortsatt det er litt vanskelig å si, fordi jeg fortsatt er helt i startfasen og jeg ikke har kuttet ut kjøtt etc helt. Men jeg føler kanskje at jeg ikke har like mye humørsvingninger og den døds-sult-følelsen er litt borte. Nå må det jo nevnes at jeg er ganske flik til å spise regelmessig, så gir jo ikke kroppen mulighet til å få det slik jeg gjorde før, da det kunne gå flere timer uten mat.  

Uansett, jeg lærer fortsatt masse og er helt i starfasen. Startfasen av hva egentlig? Jeg vet ikke! Men til nå er det en forandring jeg liker. Jeg syntes det er vanskelig å forklare hvorfor, men jeg føler meg rett og slett bra. Jeg har lyst til å finne ut mer av hvordan kroppen min reagerer på et plantebasert kosthold, og kanskje etterhvert helt kjøtt-fritt. Jeg vet ikke. Men jeg føler hvertfall at jeg får i meg nok mat og jeg har energi! 

Jeg har også kjøpt meg en kokebok som jeg ELSKER! Har ikke fått prøvd ut så mange oppskrifter enda, men bare forsiden og starten på boken gjør at jeg blir glad og vil lage masse masse mat! 

Hva mener du om et vegansk kosthold? Kom gjerne med tilbakemeldinger eller tips! Jeg vil høre hva du har å si om dette emnet!!  

Breakfast @årebageri

God morgen! Nå har jeg akkurat spist frokost. Vi er så heldige å få spise hos Greger´s Åre Bageri. Som jeg nevnte i forrige innlegget, er alle i Åre så utrolig hyggelige!! Jeg blir litt rørt over hvor gavmilde alle er. Nå skal jeg pakke sekken og komme meg i bakken! Solen er oppe, og jeg gleder meg til å kjøre :) Ha en super dag<3

Back in ÅreHeihei:) Etter to dager hjemme, har jeg kommet meg til Åre. Jeg skal være her å trene til Søndag. Det er utrolig hyggelig å være med hele laget igjen!! Spesielt Clara, som er en av jentene fra B-laget. Tevje er også tilbake og trener med oss. Han har vært ute på grunn av skade i ca ett år, og har begynt å stå på ski. Det er gøy å være et større lag igjen. Vi har jo bare vært fire stykker på verdenscupen. Tre gutter og meg. Det har vært kjempe gøy det, men alltid morro å møte de andre igjen. Denne gangen bor vi nordmennene hos foreldrene til David(ex-coach) og jeg har en liten hytte for meg selv(midterste bildet)! Det er så utrolig koselig, og det øverste bildet er utsikten fra rommet. Jeg må si at jeg utrolig glad i Åre av så mange grunner. Først og fremst fordi alle er så åpne og gavmilde. Mitt hjem er ditt hjem, og jeg føler meg alltid som hjemme når jeg er her - uansett hvem jeg bor hos. "Byen" er kjempe koselig, med mange fine restauranter og butikker. Ikke minst er skianlegget utrolig bra! Jeg tror faktisk Åre er ett av de beste skisentrene jeg vet om! Det er mange og lange bakker, og mye skog og klipper. Hvis jeg skal bo et annet sted i Skandinavia ville det nok helt klart vært her. Har faktisk vært inne på tanken flere ganger, å flytte hit. Mer eller mindre hele laget mitt bor her, og nå også treneren min. Så vi får se, kanskje en dag bor jeg her. Håper du har en fantastisk onsdag! 

Snapshots from Florida


Litt blandet fra Miami. Wynwood - sykkeltur - utsikt fra huset vi bodde i. Btw vi leide et hus fra Airbnb og det var helt supert!! Vi betalte vel 2300 kr hver for 5 netter i et hus med sykler, kajakk, veranda/brygge til kanalen(nederste bildet) og grill etc. Superfint, og veldig hyggelig. Det var tre rom i leiligheten og vi leide ett rom. Det var et annet par i det andre rommet, så vi delta altså bad, kjøkken og stue. Men det var ikke noe problem. Vi var ikke så ofte i huset samtidig, og de var i tillegg verdens søteste par! De var mellom 50-60 år og hadde akkurat giftet seg. Konen var fra NY og mannen Paris, og de var bare sååå søte!! Vi satt flere kvelden og snakket med de. De vi leide hos, bodde i et hus rett ved siden av, og var også innom en del. Superhyggelig! Rart hvordan man møter folk i denne moderne verden. Den siste dagen satt alle sammen på brygga og snakket og koste oss. Veldig hyggelig, og anbefaler å leie Airbnb. Først og fremst er det billig, og man kan møte morsomme mennesker om man deler hus da naturligvis. Det kan jo også være litt skummelt, da man ikke vet hvem man møter. Vi var hvertfall veldig heldige, og møtte et utrolig koselig par. 

Colorful Miami 

Jeg digger virkelig gatekunsten i Miami! Denne døren var i det nabolaget vi bodde i, ved Collins og 77th street. Jeg merker jeg savner Miami allerede, både varmen og tilværelsen. Å kunne gå i shorts, bade i havet og sitte ute uten lue om kvelden var deilig. Det var veldig godt med en avkobling fra snø, kulde og konkurranse. Nå er jeg tilbake hjemme i kalde Oslo. Det har vært superfint vær idag, men solen varmer ikke like hehe. Uansett, jeg har enda ikke fått bagasjen min.. Utrolig irriterende! Håper virkelig at jeg får den imorgen, for jeg drar allerede til Sverige imorgen! Derifra drar jeg direkte til Japan og Russland, så trenger den ASAP! Har du mistet bagasjen din før? :)

Miami BeachMiami beach er ikke feil! Jeg trengte virkelig denne avkoblingen fra ski og konkurranse! Det var deilig å være i varmen og ta det helt med ro. Jeg kunne vært i Miami i flere uker, men nå er det på tide å dra hjem.. Jeg er nå på flyplassen i Frankfurt, og skal snart gå på flyet til Oslo. Jeg skulle egentlig fly Miami - New York - Oslo, men flyet fra Miami var forsinket og hadde da ikke rukket flyet i NY. Fikk derfor muligheten å fly med Lufthansa, hvor jeg måte løpe til gaten for å rekke flyet. Det gikk helt fint, men jeg har INGEN ANING hvor bagasjen min er! Når jeg ble booket om tok de det gamle boardingkortet mitt hvor bagasjetaggene var! Jeg hadde nok ikke uansett hatt tid å få ombooket bagasjen min også, men nå har jeg ikke peiling på hvor den er. Jeg pleier å være ganske flink på å huske å få med meg sånt når det skjer en ombooking, men nå gikk alt så fort. Og han som hjalp meg bad meg løpe med en gang han fikk ut billetten. Så når jeg lander i Oslo får jeg håpe de vet hvor den er. Krysser fingrene for det :) Nå skal jeg forresten være hjemme i to dager, deretter treningssamling i Sverige. Derfra drar vi rett til Japan og Russland for å kjøre de siste verdenscupene. Gleder meg selvfølgelig veldig til det, men må si at det var godt med litt sol og varme på den bleke kroppen min! 

Wynwood WallsHvor kul er ikke denne døren?! Jeg har såå lyst på en sånn dør!! Jeg var i downtown Miami, Wynwood. Wynwood er et området med masse kunst og vegg kunst. Det er et skikkelig kult sted, som minner meg litt om Grünerløkka. Det er mange gode og kule restauranter, og MASSE kunst og grafitti på veggene rundt om i byen. Har ikke så bra internett, men det kommer flere bilder:) Har du vært i Miami? Eller Wynwood, isåfall likte du det? 

Flight mode

Ser du hvor jeg er? Jeg kan avsløre at det er et varmt strøk, og det skal bli godt å få litt sol på kroppen. Skal være her en uke, og gleder meg veldig til å slappe av litt. Det har vært en intens måned med mye reise og konkurranse. Etter denne uken skal jeg tilbake til Norge i to dager, deretter Åre - Japan - Russland. Håper du har det supert!

Er jeg et jævlig menneske fordi jeg spiser kjøtt?

I det siste har jeg fått inntrykk av at flere og flere har blitt vegetarianer eller vegan. Kuttet ut kjøtt, fisk og egg. Jeg er en person som alltid har spist masse av dette! Jeg kommer fra en familie som har et helt normalt og variert kosthold. De ernæringsfysiologene jeg har pratet med, bland annet fra Olympiatoppen, har jeg fått inntrykk av støtter et variert kosthold. 

Men er dette egentlig det beste? Beste for hvem egentlig? For meg eller for miljøet?

Etter å ha sett dokumentaren Cowspirazy er jeg i tvil. Jeg er en person som i utgangspunktet ikke blir raskt overbevist. Jeg møter som regel ny informasjon med skepsis, og pleier alltid å lese meg opp på statistikk og studier. 

Da jeg så Cowspirazy ble jeg overrasket over hvor skadelig det faktisk er for verden å produsere fisk, kjøtt og egg. Hvor mye energi vi bruker på å fôre opp dyr for så å slakte de. 

Dokumentaren fikk meg til å innse at vi ikke kan fortsette slik vi gjør i dag. Hovedproblemet er at det er mer ressurskrevende å produsere kjøtt enn hva vi faktisk får ut av det. Med andre ord behøver dyrene mer fôr enn vi får kjøtt. For eksempel tar det ti kilo dyrefôr å framstille et kilo oksekjøtt. For å få dette til å gå rundt river vi ned regnskogen og annet land til å bruke som beiteområdet eller produksjon av dyrefôr. Cowspirazy fremhever at det er fysisk umulig å fortsette produksjonen i den mengden vi gjør i dag. Vi har rett og slett ikke nok land. 

Så da kommer spørsmålet: hva kan jeg gjøre? Hva kan hver enkelt av oss gjøre? Noe jeg har lært i psykologien og i livet generelt, er at det ikke er enkelt å endre vaner, holdninger og verdier. Vi mennesker liker ikke endringer, og vi liker å gjøre som vi alltid har gjort. Rett og slett fordi det er krevende med forandring. Hjernen fungerer slik at den foretrekker bekreftelser framfor avkreftelser. Vi ønsker bekreftelser på at det vi gjør er riktig og bra. Dette kalles bekreftelsesfella og gjør at man kan oppsøker informasjon som bekrefter den kunnskapen man har fra før av.

Det kan også forklares slik at når man møter kunnskap som ikke går overens med ens egne holdninger - kommer man i ubalanse. Da vil hjernen automatisk prøve på en enklest mulig måte å komme tilbake i balanse igjen. For å gjøre det må man enten avkrefte/fortrenge den informasjonen man nettopp har fått, eller endre holdningene sine slik at de overensstemmer med kunnskapen - eller da den nye informasjonen. Dette er noe man helt selv kan velge, men som oftest skjer ubevisst. 

Når det er sagt, hva skal jeg gjøre med den kunnskapen jeg nettopp har fått? Skal jeg endre holdninger, verdier og vanene mine? 

Jeg vet ikke! Jeg syntes det er utrolig vanskelig.. Jeg har tenkt mye på det Cowspirazy har lært meg, og det jeg har lest meg opp i etterkant. Det er tydelig at kjøttproduksjonen og nedhuggingen av regnskogen er et problem. Og det er noe jeg vil gjøre noe med! Noe som jeg føler er vesentlig å trekke frem, og som er et viktig element for meg som idrettsutøver er å få i seg den maten som gjør at jeg presterer best mulig. Det har jeg alltid trodd er en kombinasjon av kjøtt, grønnsaker, frukt og korn. Forskere fra dokumentaren fremhever at man kan få i seg alt man trenger på et vegansk kosthold. Men også for idrettsutøvere? Siden jeg, som sagt, alltid har lært at et variert kosthold er det beste, klarer jeg ikke endre meg på 1-2-3. Jeg begynte faktisk å skrive dette innlegget for snart 1 mnd siden, og jeg har gjort mye research siden det. Jeg har hørt på mange podcaster, lest studier og artikler. Jeg har allerede begynt å spise mindre kjøtt, fisk og egg. Jeg spiser det fortsatt, bare mye mindre. Spesielt mørkt kjøtt spiser jeg mye mindre av. (Jeg kommer tilbake til hvordan kroppen min føles i et senere innlegg.)

Jeg kunne skrevet i flere dager om dette emne, men en siste ting jeg vil trekke frem er årsaken til at problemer rundt kjøttproduksjonen ikke er mer fremhevet. At ikke fler vet hvor skadelig kjøttproduksjon faktisk er for verden. Som dokumentaren Cowspirazy fremhever er det fordi samfunnet ikke ønsker å gi oss denne kunnskapen. Det holdes skjult. Alle har jo hørt om forurensingen som kommer fra utslipp gjennom produksjon av olje og gass, både som energi og transport. Dette er fordi det er noe som samfunnet anser som å ikke være altfor vanskelig for oss å ta stilling til. Vi kan gjøre små endringer i hverdagen som gjør at vi føler oss mye bedre. For eksempel anbefaler samfunnet at vi tar kollektiv transport framfor å kjøre bil. EL-bilen gjør det jo også slik at vi plutselig har mye bedre samvittighet med en gang.

MEN at kjøttproduksjonen forurenser og tar mer energi enn olje og gass visste jeg ikke! Når det er sagt, syntes jeg problemet rundt regnskogen er litt defust. Jeg føler egentlig at regnskogen allerede får en del oppmerksomhet, men slik jeg forstod det sammenkobler Cowspirazy nedhuggingen av regnskogen og kjøttproduksjonen - og til sammen er de det værste for klimaet og verden. 

Uansett - et viktig tema jeg tror fler burde lære mer om! Jeg anbefaler å se filmen Cowspirazy(finnes på Netflix), bare for å lære litt mer om klimaendringer og kostnader vi mennesker er en del av. Det gir også et godt innblikk i hvordan samfunnet fungerer - de lærer oss det de vil vi skal ha kunnskap om. 

Hva syntes du om dette temaet? Visste du at kjøttproduksjonen var  skadelig for miljøet? Om du har noe kunnskap om toppidrett og vegansk kosthold, eller vet noen som har det, setter jeg veldig pris på tilbakemeldinger!! Jeg vil vite meeer! 


Bildet er hentet fra Cowspirazy sine sider. 

En seier for hele laget!

For en morsom kveld! I går kom min gode venn og team mate Ludvig på 3 plass i verdenscupen her i Deer Valley, Utah!! Utrolig gøy at laget begynner å gjøre det bedre. En seier for en av oss, er en seier for alle! Personlig kom jeg på 3 plass i kvaliken(!!!) og 7ende i finalen! Utrolig fornøyd med kjøringen min i hele går, men det er fortsatt småting som kan bli bedre! Først og fremst er jeg veldig fornøyd med hvordan kjøringen min er, altså teknikken i kulene. Jeg føler jeg har en god posisjon og kjører raskt! Hadde en av de raskeste tidene blant jentene. Hoppene var veldig bra i kvaliken, men i finalen var de ikke like bra. Jeg kom i ubalanse inn på hoppet, som gjorde at jeg ikke fikk så bra avhopp, og da dårligere hopp rett og slett. Men bare det å få den 3 plassen i kvaliken, gjør mye for selvtilliten! Det viser at jeg kan. Idag er det ny treningsdag, og imorgen er det parallell. Det vil si at to og to kjører mot hverandre i heat. Blir veldig gøy!! I parra blir det alltid litt mer rock&roll. Folk kjører raskere og ofte litt mer rotete. Jeg som har kjørt ganske raskt i denne bakken, kan ha en liten fordel der. Film fra gårsdagen kommer forresten snart! Ha en super fredag <3

Wish me luck!Nå er klokken snart 11 her i USA, og jeg skal snart begynne å varme opp. Kvaliken starter kl 15.00 lokal tid, og finaler kl 19.00. Det er så gøy å kjøre kveldskonkurranse. Da er det helt mørkt ut, mens bakken lyser opp. Det gjør faktisk at vi ser konturene i bakken enda bedre! Det er også noe med stemningen på kvelden som gjør det ekstra gøy å kjøre. Digger rett og slett kveldskonkurranser :)) Her i Deer Valley pleier det også å være mange som ser på, da blir det jo litt ekstra god stemning. I tillegg har det snødd utrolig mye de siste dagene, så kulene er store og myke Den er ganske hard under, men ligger et godt lag med løssnø oppå. Når det er mange som kjører i bakken samtidig, blir den oppkjørt. Det vil si at snøen i midten av kulene blir skjøvet ut til siden, og det blir store hauger med snø på toppen av kulen. Dette kan gjøre det vanskeligere, men da er det viktig å fokusere på å holde seg i sentrum av kulene, der kulen åpenbart er minst. Treningen igår gikk forresten helt ok, hadde mye bra på gang, men fikk på en måte ikke satt det helt sammen. Den ene turen hadde jeg gode hopp, men mindre bra kjøring - og motsatt. Men nå er jeg klar for å samle alle de gode delene sammen! Ønsk meg lykke til, også holder jeg deg oppdatert på hvordan det går <3

Bildene er fra konkurransen i fjor hentet fra FIS. 

Du kan se konkurransen LIVE her

8th best in the worldJippi! På lørdag kjørte jeg verdenscup i Calgary, Canada og kom på 10ende plass! Det vil si at jeg er ranket som nr 8 i verden:) Bakken er i utganspunktet veldig vanskelig, vil faktisk tørre og påstå at det er den mest utfordrende bakken på verdenscupen. I år syntes jeg syntes den var spesielt bra! Første treningsdag gikk skikkelig dårlig, og selvtilliten var på bunn.. Men så gikk det bedre på andre treningsdag, og under konkurransedagen følte jeg også at jeg hadde god flyt. Jeg kvalifiserte meg som nr 14, og da jeg kom i mål i finalen ledet jeg. Jeg var veldig fornøyd med løpet mitt, og fikk flere positive tilbakemeldinger fra andre løpere og team. Det er jo utrolig gøy:) Men det rakk desverre ikke til superfinalen, som jeg var kun 1 poeng fra. Superfinale vil si at topp 6 kjører en gang til. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med løpene mine under hele helgen, og jeg følte at jeg gjorde det beste jeg kunne. Jeg føler at jeg har et høyere nivå på både trening og konkurranse for tiden, og ting begynner å bli automatisk. Nå har jeg akkurat ankommet Salt Lake City, og skal kjøre opp til Deer Valley imorgen. Der er det ny verdenscup til helgen :) Gleder meg veldig til å teste bakken! Jeg vil si at dette er min favoritt bakke, så krysser fingrene for at den er bra i år også! Nå snør det ute, så kanskje det blir poooowder :DD Klem fra meg <3

Bildene er tatt av Stig Jarnes til ShapeUp Det Nye som kommer ut NÅ - februar utgaven. 

Vekkeklokke 02.45

Heihei! Nå har jeg akkurat kommet frem til Salt Lake City, UT og er ganske sliten! Hadde på vekkeklokke 02.45?!! Hvor sjukt er det! Aaaltfor tidlig! Man blir jo helt rar i hodet og kroppen. Føler på en måte man kaster bort en dag ved å reise så tidlig! Meeen, vi kom oss fram og fikk nesten all bagasje! Haha, fikk ikke skibagen min.. Får håpe den kommer i morgen. Men! Se på det siste bildet ovenfor - hvor rart er det? Bildet er tatt fra toppen av bakken og i det man går av heisen kommer man rett inn i et boligfelt! Det er såå rart. Første gangen jeg kom på toppen av heisen og så rett ned på et sinnsykt stort boligfelt forstod jeg ingen ting.. Må hvertfall være super praktisk for de som bor der da, de kan gå rett inn i bakken:) 

hits