Samfunn

Jeg ønsker å inspirere til en sunnere og mer aktiv livsstil

I dagens samfunn er det lett å sammenligne seg med andre. Sosiale medier er en utrolig morsom plattform som gjør det mulig å dele og motta informasjon fra mennesker over hele verden. Men det er også en plattform som er skummel. Skummel fordi den har en ekstrem påvirkningskraft. 

Jeg blir selv påvirket av bloggere som legger ut bilder av sine perfekte tynne kropper, og linker til sin bikini i størrelse XS.. Jeg gjør det jeg kan for å ikke bry meg, men det er klart at jeg blir påvirket. For min del er det ekstra viktig at kroppen min er best mulig rustet til den idretten jeg driver med. Mitt mål er å bli verdens beste skikjører, og da gjelder det å ha en kropp som gjør det mulig for meg å komme dit. Det er derfor viktig for meg å spise til rett tid, og det er helt avgjørende med nok søvn. Kroppen min må tåle hardt trening, og jeg spiser nok mer enn den vanlige jenta på gata.

Uansett, bloggere har mye makt og dette er noe vi kanskje glemmer. Selv skriver jeg om tanker og følelser, og noen ganger er ikke alt like gjennomtenkt. Gjennom min blogg ønsker jeg å inspirere til en sunnere og mer aktiv livsstil, og jeg skal gjøre det jeg kan for å ikke tråkke på noens føtter. Jeg ønsker å vise treningsglede! For det er nettopp gleden for idrett som får meg til å smile om morgenen. Det er flere som spør meg hvor motivasjonen min kommer fra, og hvordan jeg ikke blir lei. Jeg blir ikke lei fordi jeg elsker å trene! Når jeg beveger kroppen min får jeg energi, og jeg føler mestring. Mestring er det morsomste jeg vet, og jeg elsker å utfordre meg selv. I tillegg ønsker jeg å vise hvordan livet til en toppidrettsutøver kan være, og dele bilder og filmer fra de fantastiske stedene jeg er så heldig å få oppleve. 

Som sagt ønsker jeg å inspirere til en sunn og aktiv hverdag, og jeg ønsker å gjøre det på en god måte. Jeg er utrolig positiv til Sunn Fornuft sin nye plakat, som lanseres idag. Deres formål er å bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft på unge jenter når det kommer til kroppsbilde og idealer. Sunn Fornuft har en rekke retningslinjer som gjør det lettere å skrive om helse, mat, kropp, trening og livsstil på en sunn måte. Spiseforstyrrelser er den vanligste psykiske lidelsen blant jenter mellom 13-25år. Jeg som blogger har påvirkningskraft, og jeg ønsker å bruke denne på en best mulig måte. En måte som er med på å øke motivasjon for en aktiv livsstil, som ikke er med på å trigge spiseforstyrrelser. 

 

Under kan du se de 10 retningslinjene til Sunn Fornuft:

1.      Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

2.      Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.   

3.      Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

4.      Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

5.      Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

6.      Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

7.      Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

8.      Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

9.      Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.

10.  Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer:  116 123 De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

Hvorfor skal jeg gidde å sminke meg når gutta slipper?Etter jeg selv begynte å blogge, har interessen for andre blogger blitt større. Det er noen blogger jeg leser hver dag; Voe, Jannideler og Lisaplace. Jeg leste nylig Emilie(Voe) sitt innlegg "Du er like vakker uten", og det fikk meg til å tenke. Hun skriver at kjæresten hennes ikke syntes det er noen forskjell på bilder hun legger ut med eller uten sminke. Hun skriver deretter "men for oss jenter er det faktisk en forskjell". Det er noe jeg er helt uenig i. Personlig bruker jeg nesten aldri sminke, og jeg har flere venninner som sjelden bruker sminke til hverdags. På vinteren bruker jeg ofte litt Id pudder for å få litt farge i ansiktet. Nå om sommeren har jeg nesten aldri på sminke, men når jeg skal på fest eller ut på en hyggelig middag kan det godt være jeg sminker meg litt. 

Jeg tror faktisk ikke jeg har sminket meg på en måned, og for meg er det helt naturlig. Det skal sies at jeg trener opptil fire ganger om dagen, og det er nok en av hovedgrunnene for at jeg ikke gidder å sminke meg. Jeg syntes det er stess å sminke meg, for så å ta det av igjen. Når jeg trener svetter jeg mye, og for meg hører ikke trening og sminke sammen. 

En annen grunn for at jeg ikke gidder å sminke meg til hverdags, er fordi jeg syntes det blir mye morsommere å sminke meg til spesielle anledninger. Da føler jeg meg ekstra fin! Jeg føler heller ikke noe behov for å sminke meg hver dag, og ser meg selv som mer naturlig uten. Hvorfor skal jeg gidde å sminke meg når gutta slipper? Jeg har nok alltid vært en guttejente. Jeg har to brødre, og da jeg var liten gjorde jeg det de gjorde. Jeg hadde én dukke, men lekte sjelden med den. Jeg elsket å klatre i trær, sykle, stå på vannski og kjøre båt. Selvom jeg er en guttejente, er det klart at jeg bryr meg om hvordan jeg ser ut. Jeg elsker å pynte meg, men trives best i t-shirt. Det jeg prøver å si er at du må gjøre det som du trives med! Hvis du vil sminke deg - gjør det, men om du ikke vil - trenger du heller ikke. 

Siden Emilie nevnte at hun sjelden ser bilder på sosiale medier uten sminke gikk jeg av nysgjerrighet gjennom min egen Instagram profil. Av mine siste 100 bilder på Instagram har jeg på meg sminke på 6 av de! 4 av dem er fra en fotoshoot, et av dem er fra nyttårsaften og det siste bildet med sminke er fra dagen jeg var på P3Morgen. 

Jeg har alltid hatt et naturlig forhold til sminke, men jeg vil også påpeke at jeg elsker å sminke meg. Når jeg gjør det så sjeldent, blir det ekstra gøy! Men jeg har aldri hatt behov for å sminke meg til daglig. Nå har jeg kanskje vært veldig heldig med huden. Jeg har nesten aldri kviser eller tør hud. Noe som kanskje er en konsekvens av at jeg ikke har påført huden mye sminke. 

Når det er sagt, syntes jeg det er trist at sosiale medier skaper et uvirkelig og unaturlig bilde av verden. Det er enkelt å redigere og retusjere, og det er mange som tar seg nytte av dette. Som Emilie skriver, er det vanskelig å se forskjell på naturlige og redigerte bilder. Vi ser feilfrie bilder hele tiden, og man vet ikke lenger hva som er ekte. Jeg syntes absolutt ikke det er noe feil i å bruke sminke, sminke er jo kjempe gøy! Men jeg tror det er viktig at man har et avslappet forhold til det. Det er når man ikke kan gå ut døren uten sminke at jeg tror det har gått for langt. Jeg tror det er viktig at man føles seg vel i den kroppen og det ansiktet man har. At man ikke føler seg tvungen til å sminke seg. At man er stolt av den man er, og står for det. 

Tilslutt vil jeg trekke frem at jeg tror ansvaret sitter hos hver og en av oss. Jeg tror det er viktig at sminkefri blir normalt. Idag føler jeg om man er sminkefri skiller man seg ut. Det er nettopp der jeg tror forskjellen ligger. På hva som er naturlig og hva som ikke er det. Jeg tror jeg er heldig som kommer fra idretten, hvor jeg føler at jenter har et mer avslappet forhold til sminke.  Jeg vil også trekke frem Det Nye sin sminkefri utgave. Utgaven er jeg kjempe positiv til, og det er kult at de viser frem naturlige ansikter og kropper. Men samtidig blir det lagt mye vekt på at de nettopp er sminkefrie, som dermed gjør at sminkefri blir unormalt. Om du skjønner? 

Jeg vil avslutte med å quote Jenny Skavlan(som jeg for så vidt syntes er helt rå!!): Husk at det eneste forholdet som varer livet ut er det du har til deg selv, så vær kul med deg selv. Ikke stå fem centimeter fra speilet og gransk deg selv for ting du ikke er fornøyd med, du står jo aldri så nærme noen andre uansett. Gå et skritt tilbake og oppfør deg mot deg selv som du ville gjort med bestevenninna di.

Hva syntes du om dette emnet? Syntes du sosiale medier skaper et unaturlig og utilstrekkelig bilde av verden? Er sminke noen du syntes er gøy, eller er det noe du føler du er tvunget til å bruke? 

Og hvor kult er det ikke at Alicia Keys droppet sminken på rød løper??

Happy Earth Day <3For en fin dag det er i dag. I dag er det nemlig jordens dag, og jeg syntes det er viktig at denne dagen får litt oppmerksomhet. Årets tema er "Trees for the earth". Målet var å plante minst 50.000 trær innen idag, noe de har klart! Om du vil donere, kan du fortsatt gjøre det og det koster $1 for et tre og du kan gjøre det her.

Det er viktig å ta vare på jorden vår, og det er små ting hver av oss kan gjøre. Disse små enkle tingene vil gjøre en forskjell, og det tar så lite energi. Noe jeg vil oppmuntre alle til å gjøre er å kildesortere, slik at det som kan gjenvinnes blir brukt igjen. Du kan pante flasker, noe jeg tror mange er veldig flinke til allerede. Kanskje fordi man får penger tilbake?.. Noe jeg tror er spesielt viktig er å begrens plastbruken. Plast er noe som er vanskelig å gjenvinne, og om det blir lagt ute i naturen vil det bli der for alltid. Med andre ord er plastikk ikke nedbrytbart, og vil derfor aldri forsvinne. Det er derfor viktig å sortere plast slik at det kan bli brukt igjen, eller rett og slett prøve å minske forbruket. Ta med ryggsekk eller handleposer på matbutikken, og bruk heller drikkeflaske eller sugerør av glass. 

Ellers vil jeg påpeke hvor glad og takknemlig jeg er for å være oppvokst i et så fantastisk land som Norge. I år har jeg reist mye i Norge, og naturen her er helt klart det fineste jeg vet om. Å drive med toppidrett innebærer mye reising til trening og konkurranse. Jeg prøver alltid å reise så miljøvennlig som mulig, men jeg vet at det ikke er bra å fly. Derfor prøver jeg å reise så mye som mulig i bil og i Norge. For det er virkelig noe helt unikt med å stå på ski i Norge. Fjellene og naturen er rå, og når jeg er på reise i utlandet gleder jeg meg alltid til å komme tilbake til norsk natur. Nå har jeg akkurat vært i Narvik, og det er tross alt ikke mange steder i verden hvor du kjører ned et fjell og ender opp ved vannet. I tillegg har jeg som idrettsutøver ikke mye penger, og da hjelper det at de beste fjellene ikke er langt unna! Man trenger ikke reise til utlandet for å kjøre råe fjell, eller få fin natur - det har vi nok av i Norge.

Håper du har hatt en fantastisk dag <3 

#prayforparis

Når jeg våkner pleier jeg alltid sjekke mail og sosiale medier. Det tok ikke langt tid før jeg forstod at noe var veldig galt.. Jeg gikk direkte inn på nettavisen og leste om det forferdelige som hadde skjedd over natten. Det er grusomt å tenke på at noen ønsker å skade andre mennesker, og det som spesielt skremmer meg er de hjernevaskede barna. Barn fra 15-18 år har selvmordsbomber!! Hvordan er det mulig? Tenk at noen har fått dem til å tro at de må ofre seg for sin religion. Det kan til og med være at de gjør det med ære. De er kanskje stolte av å kunne ofre seg.

Jeg syntes det er vanskelig å forstå realiteten i det som nettopp har skjedd. Det virker uvirkelig, så langt vekk. Men det er ikke det. Jeg er nå i Østerrike, et av nabolandene til Frankrike. Vi kan ikke gjøre annet enn å holde sammen og vise kjærligjet for hverandre. Vis godhet og vær varm <3

#prayforparis

Likes, Views & followers

Essena Oneill har fått mye oppmerksomhet de siste timene på sosiale medier. Med over en halv million følgere på Instagram, har hun nå bestemt seg for å slutte å late som hun er noe hun ikke er. Hun har byttet navn til "Social Media Is Not Real Life" og forklarer at hun i flere år har levd et fake liv gjennom sosiale medier. Hun har vært avhengig av å få anerkjennelse og bekreftelser på kropp og utseende. Hennes humør og selvfølelse har vært basert på antall likes, followers og views. Disse tallene har økt fort, og hun har lagt ut kunstige bilder og redigerte klipp for å oppnå det beste resultatet - for å se penest og tynnest ut. For å oppnå suksess har hun rett og slett redigert seg til et liv som ser bra ut på sosiale medier.

"Fake it til you make it"

Etter å ha forstått hvor avhengig hun faktisk var av å få bekreftelse på seg selv og sitt utseende gjennom sosiale medier, har hun fått nok. Hennes lykke var basert på utseende og antall likes, og forstår nå at dette ikke var ekte. "Aldri mer vil jeg la et nummer definere meg"

Personlig syntes jeg mye av det hun sier er momenter som er viktige å få frem. Først og fremst vil jeg påpeke hvor stort og maktfullt sosiale medier er. Det er en plattform hvor man kan legge ut og dele personlig informasjon, og man kan holde kontakt med mennesker på andre siden av jorden. Man kan få tilbakemeldinger, bekreftelser og avkreftelser. Jeg syntes at sosiale medier er en fantastisk plattform som gjør det mulig å kommunisere, og å dele øyeblikk og historier med andre. Men sosiale medier er også skremmende stort, spesielt har Instagram og Facebook tatt helt overhånd. Det er til og med forsket på at sosiale medier kan føre til sjalusi og til og med depresjon.

Hvor mange ganger i løpet av en dag sjekker du egentlig Instagram og Facebook?

Essena Oneill fremhever at hun hele tiden var i søken etter det perfekte utseende. Hun tok hundrevis av bilder eller redigerer seg selv tynnere. Jeg syntes det er trist hvor stort fokus det har blitt på kropp og utseende. Det har jo alltid vært fokus utseende, men med sosiale medier blir det enda "enklere" å sammenligne seg selv med andre. Jeg ser bilder av syltynne jenter i bikini og fitnessbilder overalt. Det er vanskelig å overse dette, og man sammenligner seg selv med andre. Jeg gjør det selv. Men jeg prøver å ikke bry meg. Jeg er meg, og jeg kan ikke endre hvem jeg er. Man må derfor være stolt av seg selv som den man er. Husk at du er unik! Ikke la syltynne modeller la deg få et forvrengt bilde av verden.

Hvorfor legger vi egentlig ut bilder av oss selv i bikini? Kanskje man er stolt av hvordan man ser ut og ønsker at andre skal se det. Kanskje man ønsker oppmerksomhet? Oppnår lykke? Kanskje man har trent hardt for å gå ned i vekt, eller fått den sixpacken man har kjempet for i månedsvis. Er det lov å dele bildene da? Hvorfor holder man det ikke til seg selv?

Essena Oneill sier også at hun framsto som en person hun ikke var, en person som hun prøvde skulle se perfekt ut. Jeg må si at jeg forstår hvor det kommer fra. Man vil virke interessant for følgerne sine. Personlig føler jeg ikke at jeg legger ut noe som ikke er ekte. Jeg prøver hvertfall å legge ut naturlige og uredigerte bilder. Med hånden på hjertet har jeg aldri redigert på utseende mitt. Jeg har ikke behov for å fremstå som noen jeg ikke er. Jeg pleier å redigere lyset og evt legge på effekter på bilder, men det føler jeg er noe helt annet.

Når det gjelder sminke, er jeg er en person som ikke bruker det til vanlig. Det er egentlig bare fordi jeg syntes det er stress og tar mye tid. Når jeg trener og dusjer så mange ganger om dagen, gidder jeg rett og slett ikke. Men jeg må jo si at jeg elsker å sminke meg hvis jeg skal på fest eller i en middag. Jeg føler ikke at jeg bruker sminke for å skjule den jeg egentlig er, men heller for å se litt ekstra fin ut til anledningen.

Det er viktig å ta med at det er helt naturlig å ville bli likt. Men jeg syntes det blir feil at å være likt baseres ut ifra hvor mange likes eller followers man har. Sosiale medier kan gi et unaturlig bilde av verden, som jeg tror det er viktig å beskytte seg mot.

Jeg anbefaler å se på hennes film hvor hun forklarer sin situasjon. Jeg satt i hvertfall igjen med en del tanker og meninger, og det var derfor jeg bestemte meg for å skrive dette innlegget. Generelt blogger jeg fordi jeg syntes det er gøy. Jeg ønsker å dele det jeg gjør, og forhåpentligvis inspirere dere. Jeg føler med hånden på hjertet at min blogg og Instagram er ekte. Jeg føler den viser et realistisk bilde av hvem jeg er og hva jeg gjør. Jeg legger jo som regel ut bilder av ting jeg syntes er gøy eller kult. Men jeg syntes også det er viktig å prøve å få frem at jeg er en helt vanlig jente, som kan ha dårlige og gode dager. Derfor prøver jeg å skrive ærlig på bloggen om hvordan dagene mine er. Har jeg hatt en dårlig dag, skriver jeg det. Har jeg hatt en god dag, forteller jeg hva som har gjort det bra.

Jeg håper at du sitter igjen med en god refleksjon over hvor redigert og unaturlig sosiale medier kan være. Jeg ønsker hvertfall å få frem hvor viktig det er å være deg selv, og å vite at det er godt nok! Selv prøver jeg hver eneste dag å være meg selv, og håper jeg kan inspirere deg til å gjøre det samme. Vær stolt av deg selv, og ikke la deg påvirke av unaturlige og redigerte bilder <3 

Simply StrawsJeg er veldig stolt av å være ambassadør for Simply Straws. Simply Straws er et merke som kjemper mot plastikk. Alle deres produkter er laget av resirkulertbart glass, og de ønsker gjennom sine produkter å sette lys på hvor uheldig plast er for miljøet(mer om dette kan du lese i mitt tidligere innlegg). Visste du forresten at det blir kastet 500 millioner sugerør hver dag i USA alene?

Jeg elsker deres elegante sugerør, og har med meg produktene deres overalt. Det er blitt min nye drikkeflaske!  

Masse kjærlighet til Simply familien <3 

Plastikk dreper

Visste du at med matavfallet til hele Oslos befolkning kan en buss kjøre 350 ganger rundt jorda? Eller at en gammel pølse tar en buss 30 meter?

Plast er verst - verdens største flytende søppeldynge ligger i Stillehavet på størrelse med hele USA.

I verden blir det produsert om lag 300 millioner tonn plastikk hvert år, og i underkant av 5% av dette ble resirkulert(1). I tillegg til at plastproduksjonen i seg selv er en energikrevende prosess, går det med 2 kilo olje til å produsere 1 kg plast. I følge Clear Water Florida(2) kastes det i USA 2,5 millioner plastflasker i timen, og det kastes 500 millioner sugerør hver dag i USA alene. Det tilsvarer 127 fulle skolebusser med sugerør(3).

I følge Oslo Kommune Renovasjonsetaten kaster hver innbygger i Oslo 392 kilo avfall i året. Nærmere 90 av disse er matavfall, og på biogassen fra dette kan en buss kjøre 23,5 kilometer. Matavfallet til hele Oslos befolkning kan ta en buss hele 350 ganger rundt jorda! Tenk på det neste gang du ikke gidder å kildesortere...

Siden plastikk ikke er nedbrytbart, vil plastikk aldri forsvinne. Det vil si at plast som en gang har blitt produsert, fortsatt finnes i en eller annen form i dag. Plastikk vil dog brytes ned i mindre og mindre biter som er fylt med gift. Disse bitene flyter rundt om i havet, og kan være usynlige for både mennesker og dyr.

  

Plastikken og avfallet som ender opp i havet, resulterer til at mange dyr, blant annet fugler og skilpadder mistolker det for mat. Plastikken gjør at de føler seg mette, og kan derfor resultere i at dyrene sulter til døde. I følge organisasjonen Save The North Sea(4) dør rundt 1 million sjøfugler, og hundre tusen pattedyr og skilpadder årlig som følge av plastavfall som de får i seg eller blir skadet av.

Men plastikk er ikke bare skadelig for dyrene, men også for oss mennesker. Tenk deg at en liten fisk får i seg plast fra havet, den blir deretter spist av en akkar, som igjen blir spist av en tunfisk. Og tunfisken blir spist av oss!

  
 

I verden i dag er det i hovedsak tre måter å "kaste plast" på. Først om fremst ender store deler av plast og annet avfall på enorme søppelfyllinger eller deponier. Det er med andre ord en åpen plass hvor avfall deponeres. I følge EPA(United States Environmental Protection Agency) ender 56% av verdens søppel her. Dette var lenge den vanligste måten å kvitte seg med søppel på, men etter krav fra EU om at avfall skal sorteres og gjenvinnes forekommer ikke denne formen for avfallshåndtering lenger så ofte i Europa. I følge Avfallnorge.no(5) ble det i 2009 innført et forbud mot deponering av biologiske nedbrytende avfall. Dette har ført til at det i dag hovedsak kun er uorganisk avfall som deponeres. Det meste av dette er nøringsavfall.

Det andre stedet plastikk og annet avfall ender opp er i havet, og gjennom havstrømmer samles store mengder og kalles "The Great Pacific Garbage Patch". Det finnes fem ulike steder i havet hvor plastikk og avfall ender opp. I følge Forsning.no ligger et av de største flytende søppeldyngene i det nordlige Stillehavet, og er mellom 700 000 - 15 000 000 kvadratkilometer stort. Dette kan sammenlignes med USA som er i underkant av 10 000 000 kvadratkilometer. (6)Vil du få en bedre forklaring på hva som skjer med plastflasker når du kaster det? Se denne filmen:


Den siste og naturligvis den beste måten å kvitte seg med plast på er å resirkulere ved hjelp av kildesortering. Kildesortering er noe av det enkleste du kan gjøre for å forbedre miljøet. Bruk de blå og grønne posene! Posene henter du GRATIS i butikken, og visst du forresten at alt du legger i de grønne posene blir til miljøvennlig drivstoff og gjødsel? En epleskrott kan ta en buss 10 meter og en gammel pølse 30 meter.

  

5 enkle ting som du kan gjøre i hverdagen:

 1. Bruk de grønne og blå posene!
 2. Ta med bag/sekk når du handler. Dropp plastikkposene.
 3. Dropp plastikk-vannflasker. Ha en vannflaske som du bruker om igjen, men husk å vaske den med jevne mellomrom.
 4. Handle mat med minst mulig plastikk og emballasje.
 5. Bruk bokser framfor plastikkposer til å oppbevare mat.

 

Det er flere grunner til hvorfor jeg valgte å skrive dette innlegget. Først og fremst bryr jeg meg om miljøet, mennesker og dyr. Om jeg kan gjøre en forskjell ved å påvirke andre til å gjøre en liten endring i hverdagen, er mitt mål oppnådd. Jeg syntes det er skremmende hvor mye plastikk som blir produsert og ikke blir resirkulert.. Skaden plastikk gjør på dyr er nok det som gjør meg mest vondt. Jeg elsker dyr og klarer ikke se når de har det vondt. Å resirkluere plastikk, og avfall generelt, er en så enkel sak alle kan gjøre noe med - og utgør en stor forskjell! Det er sikkert mange som tenker "at ikke jeg gjør det kan ikke skade", men det gjør det! Dette er et felles prosjekt hvor alle må bidra.

 

Kilder:

 1. #problem">http://projectkaisei.org/about-project-kaisei/#problem
 2. http://www.clearwater-fl.com/gov/depts/solid_waste/docs_pub/facts.asp
 3. http://ecocycle.org/bestrawfree
 4. http://www.savethenorthsea.com
 5. http://ed.ted.com/lessons/what-really-happens-to-the-plastic-you-throw-away-emma-bryce#watch
 6. http://forskning.no/2014/09/vil-finne-svar-pa-havets-storste-soppelhaug

Nå er det nok!!

 

TgQBvyN8v7U
Kari Traa har akkurat lansert sin kampanje #trollfighters som omhandler temaet nettmobbing, hvordan man sammen skal bygge hverandre sterkere og "jage nett-trolla tilbake til skogs".

Nettmobbing er et globalt problem som jeg mener trenger mer oppmerksomhet. Jenter spesielt opplever i stor grad trakassering og mobbing gjennom sosiale medier. 

I dagens samfunn skal det menes noe om alt og alle. Sosiale medier er en unik plattform hvor man kan dele og finne informasjon. Men det er også en plattform hvor man kan være anonym. Det er lett å sitte bak en skjerm å skrive stygge kommentarer, men det er ikke like hyggelig for mottakeren.

Bloggere er en gruppe som i stor grad opplever nettrakassering. Jeg er helt enig i at når man stikker seg frem og åpner seg til media og for verden, må man være klar for tilbakemeldinger og kommentarer. Men det er når kommentarene blir nedlatende og trakasserende det ikke er greit. Jeg har selv akkurat startet å blogge, så har ikke merket noe til dette enda. Jeg har derimot fått stygge kommentarer på andre sosiale medier som for eksempel Instagram. 

Da jeg deltok i OL i Sochi var det flere som syntes det var gøy å rakke ned på meg. Som jeg tidligere har fortalt gikk ikke min OL debut som planlagt, jeg endte nemlig på snørra - to ganger! Jeg fikk flere kommentarer som fortalte meg hvor dårlig jeg var, og spørsmål om hva jeg gjorde i et OL. Å delta i et OL er nervepinnende nok som det er, og hvis man i tillegg skal være nervøs for stygge kommentarer som vil dukke opp, da er det ikke rart det blir krig i verden sier bare jeg. 

Det jeg spesielt blir forundret over er hvorfor folk gidder å legger ned energi på å skrive slike ting, når det ikke kommer noe godt ut av det. De kommentarene jeg fikk, sårer selvfølgelig og jeg blir lei meg, men jeg gjør det jeg kan for å legge det bak meg og glemme det. Hva ellers kan man gjøre? 

Til deg som sitter der ute og skriver disse kommentarene lurer jeg på en ting, hvorfor? Hva godt får du ut av å rakke ned på andre? Føler du deg selv bedre? For jeg skal love deg at den personen som mottar disse kommentarene ikke har det noe godt. 

Jeg vil avslutte dette innlegget med et utdrag fra Kari Traa sin kampanje: "Vi må visa dei at saman er vi dynamitt og at trolla berre kan halda seg i skogen der dei høyrer heima. Viss ikkje, skal vi jaga dei til skogs, saman. Vi må aldri la frykt for andre stå i vegen for våre draumar."

hits