Trening

Trening, mat og drikke

   

God kveld! Nå har jeg akkurat drukket en smoothie og spist en skje med peanøttsmør. Tror det er min guilty pleasue for øyeblikket. Jeg har fått skikkelig dilla på peanøttsmør, og jeg spiser det helst med en banan eller ved en smoothie. Det er også perfekt etter trening. For å få best mulig restitusjon er det viktig med karbohydrater og protein etter trening. Og så klart å fylle på med væske. Jeg pleier nesten alltid å spise noe rett etterpå. Noe lite, også et litt større måltid helst 30-40 min senere om det er praktisk mulig. Det lille jeg spiser rett etter trening varier litt fra hva jeg trener og hvor jeg er, men det er ofte en bar, sjokolademelk eller brødskiver. Noe med mye energi. Det er også viktig å ikke glemme å drikke under trening. Ved trening som varer mer enn 30 minutter bør man få i seg væske. Ved trening mer enn 1 time, bør man også få i seg noen form for karbohydrater. Det øker evnen til å prestere, nettopp fordi det holder blodsukkernivået normalt og gir energi til muskelaturen. Jeg prøver så ofte som mulig å ha energidrikk når jeg trener mer enn 45 minutter på moderat nivå. Men hvis jeg trener hard i 45 minutter, som feks intervaller har jeg også energidrikk. Jeg drikker som regel YT sin energidrikk, men når jeg ikke har det pleier jeg å ha saft. Jeg blir ofte mobbet(ikke bokstavelig talt, men gutta på laget liker å irritere meg) fordi jeg er så opptatt av hva jeg spiser og når. Jeg har alltid med meg mat og drikke, og jeg er veldig opptatt av at det ikke går for lang tid mellom hvert måltid. Gutta spiser når de blir sulte, og da mener jeg det har gått for langt. Ikke alltid, men som oftest. Det jeg har lært om mat, trening og restitusjon sitter ganske innprintet. Jeg trener på Olympiatoppen, og jeg går også til en ernæringsfysiolog der. Jeg har lært mye av Olympiatoppen, og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har stipend der. Det jeg har lært om mat kommer fra dem, og det jeg har skrevet nå er ikke no fasit, men det er det jeg har lært derifra. Og hvis det er noen som kan noe om mat og trening så er det dem. Jeg stoler hvertfall på det som kommer derifra, og det kan jeg anbefale deg også å gjøre. Det har forresten masse bra artikler etc som du kan finne her. Så hvis jeg blir skikkelig sulten føler jeg at jeg ikke har gjort jobben min godt nok. For jobben min er jo enkelt forklart å trene, spise og sove. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er ikke det hehe. 

---

Good evening! Now I've just been drinking a smoothie and eaten a spoonful of peanut butter. I think it's my guilty pleasure at the moment. I've got really addicted to peanut butter, and I eat it anytime with a banana or a smoothie. It is also perfect after training. To get the best possible recovery it's important to eat carbs and protein after exercising. And of course water. I try to always eat something right after working out. Something small, and than a slightly larger meal about 30-40 minutes later if possible. The little I eat right after training vary slightly from what I do and where I am, but it's often a bar, chocolate milk or sandwiches. Something with loads of energy. It is also important not to forget to drink during training. If you exercise more than 30 minutes you should ingest liquid. By training more than one hour, you should also eat some form of carbohydrates. It increases the ability to achieve, precisely because it keeps your blood sugar levels normal and energizes the muscles. I try as often as possible to have energy drink when I exercise more than 45 minutes at a moderate level. But if I train hard for 45 minutes or less, like intervals I also like the energy drink. I drink usually YTs(a Norwegian brand) energy drink, but when I dont have it, I use juice. I'm often being bullied (not literally, but the guys on the team likes to annoy me) because I'm so passionate about what I eat and when. I always bring food and drink wherever I go, and I'm very strict that it does not go too long between each meal. The guys eat when they are hungry, and I think thats when it have gone too far.  Not always, but usually. What I learned about food, exercise and rest is stuck in my memory. If I am really hungry, I feel that I haven't done my job well enough. Because my job is to exercise, eat and sleep. It may sound boring, but it's not haha.

It's colder than it looks!

      Isbad er tydeligvis det nye! Det er så kaldt at du aner ikke.. Vi fikk beskjed om å være oppi mellom 6-10 minutter, og ingen reiste seg før 10. Så klart. Ingen skal være dårligere enn noen annen. Vi fikk en god nyhet idag da, at vi trenger bare å sitte der i 6! Første gang jeg satt i isbad var to dager siden. Det første minuttet var så vondt at jeg nesten begynte å gråte. No shit. Det var så grusomt, og jeg hold på å gi meg hele tiden. Og er det muuuulig hvor langsomt et minutt kan gå? Men de andre satt, så jeg ble også sittende - også kaldt gruppepress hehe. Etter det første minuttet ble det overraskende mye bedre. Da hadde jeg totalt mistet følelsene i bena, så var kanskje ikke så rart heller. De siste minuttene gikk fort og vips(ikke appen) så var vi ferdige! Jeg klarte så vidt å reise meg opp igjen, og det føltes veldig rart å gå. Føttene var helt numne og merket nesten ikke bakken. Etter noen få minutter begynte det å slippe, og man begynte å få tilbake blodet. Da føltes lårene kjempe varme, og det var nesten litt sånn neglesprett følelse, bare at det aldri ble vondt. Så gikk det over til at man frøs. Sto i dusjen en god stund, det er helt sikkert. Men hvorfor i h* gjør vi dette? Jo det skal jeg fortelle deg. Det er fordi det skal speede opp restutisjonen. Jeg tror det er når kroppen blir såpass kald, og når den da får tilbake blodet så funker det på en måte som en kick-starter og lårene blir freshere enn de var før. Var det verdt det? Jeg vet ikke. Altså det var helt SYKT vondt første minuttet, men legen vår mener at det er kjempe bra. Han sier at han tror det vil hjelpe oss i bakken, og at vi ikke blir så slitne. Så jeg stoler på han, og da skal jeg gjøre det nesten hver dag de neste to ukene... Jada, ønsk meg lykke til! 

---

Ice bath is apparently the new thing! It's so cold, you have no idea .. We were told to be in the glacier water between 6-10 minutes and no one stood up until 10. Of course. No one wanted to be worse than the others. We got some good news today tho, that we just need to sit there for 6 minutes! So today everyone did just 6. The first time I sat in the water was two days ago. The first minute was so painful that I almost started to cry. No shit. It was so bad, and I nearly gave up. Like how slooooooowly can a minute go?? But the other stayed, and so did I - also called peer pressure hehe. After the first minute, it became surprisingly better. At that time I had totally lost my feelings in the legs, so it may not be the biggest surprise either. The last few minutes passed quickly away and suddenly the time was up! I barely managed to raise up, and it felt very strange to walk. My feet were completely numb and could barely feel the ground. After a few minutes the blood began pumping, and suddenly the legs felt really warm. Then it went quickly over to be freezing cold again. I can ensure you that I was in the shower for a while. But why the hell are we doing this? Well, I'll tell you. It's because it will speed up the recovery. I think it's when the body get so cold, and when it regains the blood it works as a kick-starter, and the legs are suppose the be fresher than they were before. Was it worth it? I do not know. Maybe. It was totally hurtig as f* the first minute, but our doctor says it's really good! He thinks it will make a difference, and that our long camp will be easier. I trust him, and thats why I will do this almost every day for the next two weeks ... Wish me luck!

Utendørs gym på lekeplassen!         

I går tok vi med oss slyngen til lekeplassen å gjennomførte en god og hardt treningsøkt. Jeg har nok sagt det mange ganger før, men jeg syntes det er så praktisk å trene med slynger. Spesielt på reise. Jeg har de med over alt, og de er enkle å feste opp. Man kan enkelt justere hvor tungt man vil ha det, og økten vi hadde var perfekt etter ski. Vi hadde ca en times økt med fokus på core og ben. Skal si at jeg er støl i bakside lår idag. Nå skal jeg snart sove. God nattii<3

Outdoor training with RedcordLite 

Hei og god formiddag! Nå er jeg på en liten roadtrip til Harstad. Planen var egentlig å dra i bakken idag, men er ganske sliten fra trening de siste dagene. I går løp jeg + ben og spenst, og var i bakken i Riksgransen. Dagen før trente jeg core + trappeløp. Så lårene mine er ganske trøtte og tunge. Begge styrkeøktene hadde jeg med Redcord Lite. Når jeg er så mye på reise hadde jeg virkelig ikke klart meg uten min Redcord. Det er flere steder hvor jeg er, som ikke har treningssenter. Også er det jo ganske dyrt med drop-in timer på treningssentere. Så da er det perfekt å ha et eget treningssenter med seg i bagen. Jeg mener helt oppriktig at Redcord er en stor hjelp for meg til å nå mine mål, og jeg er stolt av å være ambassadør for dem. De gjør treningen såååå mye enklere, og jeg kan feste slyngene hvor som helst, og viiiiips har jeg alt jeg trenger for å kunne gjennomføre en god og kvalitetsikret treningsøkt. Loove it! 

Litt mer yogaUtrolig hyggelig med engasjement rundt yoga innlegget mitt. Yoga har betydd mye for meg og min helse, og jeg håper andre opplever det samme.

Det er flere som har spurt om hvordan jeg har lært yoga. Det startet med at en lagvenninne hadde kunnskaper om yoga, og jeg fulgte hennes øvelser. Jeg søkte litt på nettet, og fant flere øvelser som jeg prøvde ut. Jeg har tilslutt funnet en del øvelser som jeg liker å praktisere. Jeg har da laget en liten serie av ulike øvelser som jeg følger. Jeg pleier å gjøre de øvelsene som stretcher de musklene jeg har behov for å myke opp i.

For å få litt inspirasjon pleier jeg også å se på ulike YouTube klipp, og her noen jeg liker godt: level 1 level 2. Det er bare å søke på YouTube for eksempel "yoga flexibility" eller  "yoga level 1" så kommer det opp masse bra. De første gangene man ser på YouTube samtidig som man praktiserer, kan det være litt vanskelig å få en flyt i praksisen fordi man må ut av posisjonen for å se på filmen. Når man har fulgt en film flere ganger blir det mye lettere å få en flyt i yoga praksisen. 

Når jeg er hjemme prøver jeg å gå i så mange yoga klasser som mulig. Jeg liker veldig godt ZantiYoga.Hva yoga har gjort for megFor cirka ett år siden begynte jeg å praktisere yoga. Jeg ble introdusert til yoga mye før den tid, men det var først for ett år siden at jeg ble hekta. Det siste året har jeg praktisert yoga nesten hver eneste dag. Jeg liker å praktisere yoga om morgenen, og pleier alltid å gjøre det før frokost. Det gir meg en utrolig god start på dagen, og jeg praktiserer mellom 20-40 minutter.

Jeg er usikker på hva det var som fikk meg til å fortsette å praktisere yoga. Men det jeg vet var at kroppen min ville ha mer. Det var ikke store endringer i starten, men jeg merket at jeg følte meg bedre. Uten at jeg helt klarte å sette ord på akkurat hva som ble bedre, ville jeg fortsette. Jeg følte forbedringer både fysisk og psykisk. Kroppen min føltes bra, og jeg hadde bedre kontroll over tankene mine.

Jeg har de siste årene hatt en del smerter og plager. For ikke lenge sider slo det meg at mye av dette nesten har gått helt over. Jeg startet med å spørre meg selv hva jeg har gjort annerledes det siste året, og det eneste jeg kom på var yoga.

Jeg har tidligere slitt en del med hode- og nakkesmerter. Jeg hadde mye vondt i hodet, og var mye anspent. I tillegg til at jeg var veldig stiv og anspent, tror jeg en av årsakene til mine hode og nakkesmerter kom av stress. Selv om jeg mener at jeg ikke stresser, og kun gjør ting fort, er jeg nok litt stressa. Det er mye som skal gjøres på liten tid, og jeg er en person som vil få med meg mest mulig. Jeg har mye på agendaen, og ting går i ett.

Landslagssitasjonen har nok ikke akkurat hjulpet for mine høye skuldre. Det er ikke å legge skjul på at i de siste årene har økonomien for landslaget vært tøff. Det har vært flere kritiske perioder, og det er ikke gøy når du blir fortalt at det er stor risiko for at du snart står uten lag. Vi fikk også beskjed om den kritiske situasjonen midt i sesong, noe som gjorde at jeg følte press til å prestere. Jeg fikk en følelse av at jeg måtte prestere for at vi skulle få inn sponsorer. Det er ikke et godt grunnlag for å prestere, og det gjorde at jeg kjørte mye dårligere.

I tillegg til smerter i hode/nakke og mye stress, har jeg slitt litt med pusten. Når jeg trente hardt fikk jeg en følelse av at jeg ikke fikk nok oksygen, noe som førte til at jeg fikk en dunkende følelse i hodet, samt uklart syn og svimmelhet. Jeg har lenge trodd at jeg har astma, og da jeg fikk avkreftet dette ble jeg sjokkert! Jeg forstod ikke hva som kunne være årsaken til at jeg hadde en følelse av at jeg ikke fikk nok luft når jeg trente. Da legen la frem at dette kunne være psykisk, lo jeg av han. Jeg forklarte til han at "dette er jo ikke psykisk. Hadde jeg hatt mulighet å endre det, skal jeg love jeg hadde gjort det!" Han mente at jeg pustet mer enn det jeg egentlig trengte, og at det var en form for hyperventilering. Han bad meg om å prøve å kontrollere og roe ned pusten når jeg trente. Da jeg gikk fra legen var jeg ikke overbevist om at mine "pusteproblemer" kunne være psykisk, men det lå likevel i bakhodet.

Begge disse problemstillingene har gått gradvis over uten at jeg helt har lagt merke til det. Siden yoga er det eneste jeg har gjort annerledes det siste året, tror jeg derfor at yoga kan ha vært en viktig faktor til at kroppen og pusten min har blitt bedre. For å bekrefte mine teorier, har jeg prøvd å finne forskning på hvordan meditasjon og yoga funker på kroppen.

Yoga og mindfulness er basert på buddhistisk meditasjon, og handler om å trene sinnet til å være til stede her og nå, uten å være styrt av tanker om fortid eller fremtid. Målet er å observere tankene sine utenifra, slik at man lettere kan kontrollere dem. Yoga skal være prestasjonsfritt, og man ønsker å oppnå en ikke-dømmende tilstand. Ved å fokusere på pusten skal man gjennom å praktisere yoga få kontroll over tanker og kropp.

I følge forskning ved NCCIH viser det seg at yoga reduserer stress, depresjon og angst. Yoga har også positiv effekt på ryggplager, immunforsvaret, leddgikt og diabetes. I tillegg vil yoga forbedre din styrke og fleksibilitet. Noen studier viser også at yoga hjelper mot astma.

Det er ikke uvisst at en høyere serotonin fører til et lykkeligere og sunnere humør. Yoga(og annen trening) fører til en betydelig økning i serotonin og en nedgang i nivåene av monoaminoksidase (et enzym som bryter ned nevrotransmittere). Ved universitetet i Wisconsin, mener Dr. Richars Davidson at venstre prefrontal cortex viste økt aktivitet når man mediterer, som indikerer i større grad av lykke og bedre immunforsvar.

Overlege i kardiologi ved Diakonhjemmet i Oslo Erik Ekker Solberg mener at effekten av yoga skyldes antageligvis stressreduserende endringer i det autonome nervesystemet og den dype avspenningen. Det autonome nervesystemet styrer aktiviteten i den glatte muskulaturen, hjertemuskulaturen og i kjertlene. Det vil si så godt som alle indre organer utenom skjellettmusklene og skjelettet. 

Når jeg legger forskning til grunn er det stor sannsynlighet for at yoga har hjulpet meg. Det er jo klart at yoga forbedrer fleksibiliteten. Før jeg begynte med yoga var jeg veldig stiv, og jeg tror at det å få løst ordentlig opp i musklene mine har hjulpet til at hodepinen min slapp. I tillegg har jeg blitt roligere, og klarer å distansere tankene mine bedre. Noe som igjen har ført til mindre stress. Å praktiserer yoga hver morgen gir meg et utrolig godt utgangspunkt for dagen. Jeg føler at jeg får en god start på kroppen, samt at jeg blir avslappet og har en mer positivt innstilling. Når man praktiserer yoga, er det viktig med rolige og dype pust. Dette gjør at lungekapasiteten utvides, og jeg tror det har ført til at "astmaen" min er borte. Jeg klarer å kontrollere pusten min bedre, og får ikke like fort vondt i hode når jeg trener.

Etter min erfaring er yoga en fantastisk måte å bli bedre kjent med kroppen sin, kontrollere tankene sine, og trene på tilstedeværelse. Tilstedeværelse er noe jeg tror er viktig å ikke glemme. I dagens samfunn er det lett å være mange steder på en gang. Med IPhone og alle digitale mediene, gjør at man hele tiden er tilgjengelig, og aldri helt tilstede. Yoga har for meg hjulpet med det å være til stede. Når jeg gjør noe, prøver jeg å være 100% i det, og ikke blir forstyrret. Dette tror jeg også hjelper meg i kulebakken. Tilstedeværelse i kulene er viktig, for der er det minimale forstyrrelser som kan ødelegge et run. 

Run baby run

Jeg elsker å løpe! Derfor er det så trist at jeg har fått løpeforbud pga kneet mitt disse ukene.. For ett år siden var løping ikke min sterkeste side, og jeg syntes det var tungt og kjipt. Men så begynte jeg gradvis å få mer og mer mengde på det, og det hjelper veldig å få en rutine på det. Som alt annet regner jeg med. Jeg er veldig opptatt av planer, og har ukeplaner hvor det står alt jeg skal gjøre. For meg er det lettere å gjennomføre det jeg skal gjøre når det står svart på hvitt. Når jeg i tillegg setter en tid på det, blir det enda lettere. 

Så om det er en stund siden du har vært ute å trent, si til deg selv i dag er dagen. Ikke lur deg selv med "jeg starter imorgen". Den beste dagen for å begynne å trene er IDAG. At det regner er enda en god grunn for at du skal ut å springe. Å løpe i regnet gir en skikkelig boost, og hvertfall jeg får en forsterket følelse av at "nå lever jeg". Regn er egentlig noe mange ser på som noe negativt, men gjør det om det til noe positivt. Det er et hinder som skal gjøre deg sterkere, og det viser at været ikke har noe å si. Man kan tross alt aldri styre været. Sånn prøver jeg å tenke hvertfall. Man vet aldri hvilket vær man møter i konkurranse, derfor er det viktig å forberede seg på all slags vær.  

Ut å tren idag! Du kommer ikke til å angre! 

Utah Olympic Park
 


From the training camp in Park City this summer. 

Denne sommeren tok jeg meg turen til Park City, Utah for å trene vannhopp. Jeg dro sammen med to av gutta fra laget, og vi var der i ca 2 uker. Siden vi ikke var der altfor lenge ville vi få mest mulig ut av samlingen, og hadde fire økter om dagen. To økter trampoline, og to økter vannhopp. Vanligvis pleier vi å ha ca 2 økter ski/vannhopp/trampoline, slik at den siste økten kan gå til styrke eller kondisjon. Når vi er på treningssamlinger pleier vi også å ha tre/fire dager med trening, deretter en dag hvile. I USA kjørte vi seks dager i strekk. Jeg skal love deg at den sjette dagen hadde jeg lite kontroll og oversikt på hoppene mine. Jeg følte alt gikk i ett, og det var vanskelig å skille mellom de ulike hoppene.. Så jeg tror det er bra og ha noen dager hvile inn i mellom for å koble av litt, og ha ordentlig fokus de dagene man trener. 

Selvom det ble lange og harde dager, følte jeg at jeg fikk masse ut av samlingen. Det er viktig å perfeksjonere hopp, og da gjelder det å repetere. Og i ett så bra annlegg kan man ikke klage. Det å lande i ett oppvarmet basseng med bobler - det er luksus! Hvertfall for oss som er vandt med å hoppe ut i isbrevann.. Boblene gjør det forresten mykere å lande, slik at risikoen for å skade seg blir mindre. Belastningen blir i tillegg generelt mindre for både knær og rygg. Knær og rygg er de områdene som er mest utsatt for oss kulekjørere, så det er viktig å gjøre det man kan for å holde de freshe:) 

Stooor klem 

Forslag på ulike kondisjonsøkter

Er du lei av å gjennomføre de samme øktene hver gang du trener? Eller trenger du kanskje inspill og forslag på nye og effektive kondisjonsøkter?

Her er noen forslag på ulike kondisjonsøkter som jeg bruker i mitt treningsprogram. Kan gjennomføres som løping eller på sykkel. 

IntervallerNår det gjelder lengre løpeøkter pleier jeg å ha ca tre ulike økter:

Her er også en forklaring på de ulike pulssonene, og hvilken sone man burde ligge på i de ulike øktene. Det står også noe om restutisjonen, og hva du trener i de ulike sonene. Det er min svenske trener som har skrevet dette, og det finnes sikkert mange ulike meninger og måter å gjøre det på, men dette funker hvertfall for meg. Det er viktig å vite at puls er veldig individuelt. Noen har høy puls mens andre lav. Det er derfor viktig å tilpasse etter sin egen puls. Når man vet makspuls og hvilepuls, kan man regne ut sine egne soner.  

Prøv ut noe nytt da veeell, og kom gjerne med tilbakemeldinger på hva du syntes:)

Sånn ser uken min ut
Sånn ser min trenings- og skoleplan ut denne uken. Siden jeg har litt vondt i kneet har jeg byttet ut noen av ben ønktene mine med koordinasjon. Det vil si balanse og stabilitetsøvelser for hofte og kne. Det gjør kneet mitt sterkere og mer stabilt. I tillegg har jeg to mage/rygg økter, og to langkjør økter. Langkjør vi si løpe mer enn 60min, med over 150 i gjennomsnittspuls. Jeg skal ha to spenst og hurtighetsøkter, og to intervaller. Søndag har jeg fri:D

PSY1200 er forresten utviklingsspykologi, og PSY1010 er forskningsmetode. 

Ut i fra planen syntes jeg uken ser bra ut. Den kommer ikke til å bli så hard, noe som passer meg og kneet mitt bra. Det er en del "tomme rom" og der kommer jeg nok mest sannsynlig til å gjøre skole. 

Har dere lyst til at jeg skal vise dere øvelser? Evt forslag på styrkeøkt? I såfall hva?:) 

 

TrampolineGod lørdags morgen! 

Brr nå er det blitt høst altså... Det er under 10grader i Åre, og merker jeg savner sommervarmen. Sommern gikk så utrolig fort. Jeg hadde for så vidt bare to uker "sommerferie". Var i Park City og hoppet vannhopp halve juli, også fikk jeg to uker på hytta mi i Kragerø. Deretter var det skisamling på Fonna. Men det ble en utrolig fin sommer selvom jeg ikke fikk så mye fri. Selvom jeg har fri trener jeg jo mer eller mindre hver dag. Men så lenge jeg får vært på hytta med familien er jeg fornøyd. 

Nå har jeg igjen spist en nydelig frokost på Åre Bageri! Vi drar snart til trampolinehallen, deretter vannhopp. Egentlig skulle jeg bli til tirsdag for å være med på styrketestene. Men siden jeg har litt vondt i kneet mitt, har jeg bestemt meg for å dra hjem ikveld. Jeg har besøkt flere fysioer, og det ser ut som om det ikke er noe alvorlig med kneet. Det er kun litt overbelastet og irritert. For at det skal bli 100% igjen, trenger det hvile. Så da blir det to uker med roligere trening, som vil si mye kondisjon, stabilitet og koordniasjon. 

Håper du få en fantastisk lørdag <3

Core


Bilder tatt av Emil Stegfelt og Makalu Magazine 

Styrke er en viktig del av treningen min. Benstyrke, overkropp og core(mage/rygg/stabilitet). Når vi er på samlinger pleier selvfølgelig hovedfokus å ligge på vannhopp eller ski. Nå er jeg jeg på vannhopp samling, så da er det naturlig at fokuset ligger på hopp. Det er normalt at vi kjører fire dager på rad med 2-3 økter om dagen. Da er det naturlig at 1-2 av øktene er vannhopp eller trampoline. I tillegg kan vi ha styrke, kondisjon eller spenst/hurtighet. I går hadde jeg feks trampoline, vannhopp + yoga. Som en "tredje økt" dro de andre på laget ut for å syklet downhill, noe jeg var grønn av misunnelse for... Hadde skikkelig lyst å bli med, men var nødt å gjøre skole.. På mange av de stedene vi reiser til er det så mange morsomme ting å finne på, men jeg er nødt til å prioritere. Så mens de andre var ute i strålende sol og syklet, satt jeg på rumpa og leste om utviklingspsykologi. 

Utviklingspsykologi er ett av de to fagene jeg har denne høsten, og syntes det er utrolig spennende. Det handler enkelt og greit om hvordan vi utvikler oss i ulike faser i livet. Hvilken betydning gener har for vår utvikling, og hvordan vi blir påvirket av miljøet rundt oss. 

Jeg tenkte å skrive ett lengre innlegg om et av temaene jeg har i utviklingspsykologi senere. Så følg med! 

 

Perfection
Bilder tatt av Emil Stegfeldt og Makalu Magazine 

I går hoppet vi vannhopp, og jeg tok maaange backflips. Det er rart å tenke på hvor mye repetisjon som trengs for at det skal bli bra. Perfeksjon er noe vi hele tiden strekker oss etter, og bra er aldri bra nok. Bra kan bli bedre, og bedre kan bli enda bedre. Når man har fått til et "perfekt" hopp, blir neste mål å gjøre det flere ganger på rad. Deretter må vi gjøre hoppet like bra med ulik fart. Dette gjør vi for å være best mulig forberedt når vi kommer inn i kulebakken. Man vet aldri hvor stort hoppet er, og når vi da har trent på forskjellige hopp med ulik fart er det lettere å justere seg når det virkelig gjelder. 

Da vi skulle hjem fra vannhoppet skjedde det noe jeg aldri har opplevd før. Jeg skulle nemlig starte bilen for å varme den opp, og lukket igjen døren etter meg, med nøklen i og motoren i gang. Da vi skulle sette oss inn igjen, var alle dørene låst... Jeg følte meg skikkelig dum, og kan ikke huske at jeg kom borti noe som helst. Men vi klarte til slutt(heldigvis) å åpne den ved å stikk en pinne ned gjennom døren.

Etter en god lunch, dro vi å trente styrke. Siden jeg har litt vond i kneet, trente jeg mest stabiliserings- og balanseøvelser for kne og hofte. Deretter hoppet vi litt trapper og spenst/hurtighet. Det ble en bra dag, med god trening. 

Nå skal jeg snart sette meg i bilen igjen for å kjøre til dagens første økt som er trampoline. Deretter er det vannhopp :D

Svett og god

Nå har jeg akkurat trent ben styrke og er ganske død.. Dette var dagens ben økt:

Oppvarming 10min sykle rolig, høy frekvens
  10 min aktiv bevegelighet
  Frivending med støt 2x5
  Rykk 3x5

 

Ben  Frivending 3x4
  Knebøy 3x6
  Markløft 3x6
  Nordic Hamstrings på bosuball 3x10

 

I tillegg til ben øvelsene trente jeg litt mage. Jeg har i det siste fått litt vondt i knærne mine, derfor fikk jeg ikke gjennomført knebøyen like bra.. Smerten begynte på Fonna for to uker sider. Jeg hadde en del bakpå landinger. Det vil si at jeg på en måte overroterer litt, og lander med knærne i mindre enn 90 graders vinkel. Med andre ord rumpa nær bakbindingen. Etter jeg hadde en del slike landinger, begynte det å rive litt i kneet. Jeg var å sjekket kneet idag, og det viser seg at senene mine i begge knærne er helt fine(heldigvis), men puten i venstre kne er litt hovent og irritert. Det er dette som skaper smerten jeg føler i kneet når jeg belaster det. For å avlaste kneet og få det til å lege raskere, ble kneet teipet. Så da får vi håpe det ikke tar så lang tid før det blir bra igjen. Det er så kjedelig å ikke kunne trene 100% pga småskader.. 

Nå skal jeg prøve å få gjort litt skolearbeid før jeg skal ut på en ny økt. Neste økt er løping, hvor planen er å løpe ca 60 min med 160 i gjennomsnittspuls. 

hits